Beoordeeld met 9,3
085 4871441

Hyundai IONIQ 6 review: Een vleugje Porsche

Eindelijk is hij er; de Hyundai IONIQ 6. Al toen ik de auto voor het eerst zag op de EV Experience dagen op Zandvoort was ik verliefd. Het gestroomlijnde design, de gewaagde vleugel en eindelijk weer een dikke, lage elektrische auto. Wat een verademing ten opzichte van alle SUV's en crossovers! Maar maakt de IONIQ 6 alle beloften waar? Is het dé elektrische auto van 2023? Wij hebben de IONIQ 6 Connect 77 kWh RWD (met een fiscale waarde van 55.195 euro) mogen testen. Benieuwd naar mijn mening? Lees dan gauw verder. 

Ruim, gewaagd en een vleugje Porsche

Laten we beginnen met naar mijn mening het sterkste punt van de auto: het exterieur. Hyundai neemt wederom een gewaagde stap om na de IONIQ 5 weer voor een excentriek en gestroomlijnd design te kiezen. Überhaupt de keuze voor een lage sedan in een tijd waar SUV's en crossovers de wegen domineren is al een gewaagde. Om er dan ook nog eens een vleugel + een spoiler op te plakken; daar heb je écht lef voor nodig. Met een beetje fantasie doet het mij denken aan de designtaal van Porsche uit de jaren 70 en 80, al kiezen ze bij Hyundai wel voor een minder gewaagd interieur (daarover later meer). Met een wielbasis van bijna 3 meter past is het een ruime auto, dankzij de korte neus past hij wel fatsoenlijk in een parkeervak (anders dan de Hongqi E-HS9). Afgemaakt met een dikke set 20 inch lichtmetalen velgen is het echt een plaatje om te zien.

Binnen een beetje te degelijk

Hyundai IONIQ 6

Waar ze bij de IONIQ 6 van buiten een serie gewaagde keuzes hebben gemaakt, vermoed ik dat de betreffende designer daarna van een welverdiende vakantie is gaan genieten. Aan de binnenkant houdt de inspiratie op en gaan we door met een geheel ander thema: degelijk en een tikkeltje saai. Waar je in een auto met Porschevibes kuipstoelen verwacht, een sportief stuur en afwerking met luxe, zachte materialen ontbreken al deze zaken. Er wordt veel hard plastic gebruikt op de deuren en middenconsole. Qua beenruimte is er in de auto geen gebrek, en dat is nog een understatement. Je kan zowel voor als achter zeer ruim zitten. Let echter wel dat je met een sedan een klassiek probleem hebt op de achterbank als je langer bent dan 1.85 meter; het dak loopt af. Dit kan je Hyundai niet volledig kwalijk nemen, hier hebben veel sedans last van. 

Is de IONIQ 6 beter dan de concurrentie?

De IONIQ 6 is qua techniek een van de beste elektrische auto's van het moment, als je kijkt naar de onderliggende batterij- en oplaadtechnologie. Nu klinkt dat misschien gek: een Hyundai de beste elektrische auto van het moment? Maar heel gek is dat niet. Hyundai is namelijk al sinds 1988 bezig met het ontwikkelen van elektrische en hybride auto's. En dat merk je, onder ideale omstandigheden kan de IONIQ 6 +- 40% sneller opladen dan de concurrentie. Opladen is natuurlijk niet alles, hoe zit het met de efficiency?

Efficiënt op papier, op de weg minder

Dit is het punt waar de IONIQ 6 mij wat tegen begon te vallen. Het verbruik van deze gestroomlijnde wagen had ik ingeschat als significant lager dan zijn hogere broertje, de IONIQ 5. Echter kwam ik qua praktijkrange om en nabij de 380 kilometer uit met het grote accupakket en 20 inch velgen. Ten opzichte van de WLTP-actieradius van 614 km waar Hyundai mee adverteert is dit een significant verschil. Wanneer je wat verder in de kleine lettertjes van de advertenties leest zie je dat de auto is getest op 18 inch velgen, en niet op de velgen die je overal afgebeeld ziet. Allicht verdiend de auto dus een tweede test, ditmaal op 18 inch velgen in de praktijk. De vraag rest dan wel; kies je voor looks met 20 inch velgen (die toch echt mooi staan) of voor praktische inzetbaarheid op 18 inch velgen? Of moeten we de auto toch testen op papier in plaats van op de weg? 

Het verschrikkelijke sneeuwmonster ☃️

Ten opzichte van de IONIQ 5 is de IONIQ 6 stukken strakker geveerd, wat de rijprestaties wel ten goede komt. Echter zijn er ook wat kanttekeningen; de auto in onze test was uitgerust met zomerbanden. Zodra het wegdek enigszins nat is, begint de auto vrij enthousiast te kwispelen. De achterkant breekt erg snel uit op een ietwat onverwachte manier, wat niet in alle gevallen fijn is. Het voelt minder voorspelbaar dan bij de eerder geteste MG4, wat natuurlijk een significant kleinere auto is. In lichte sneeuw wordt dit effect versterkt en kan je de auto beter op de oprit laten staan. Natuurlijk is met zomerbanden in de sneeuw rijden per definitie geen top idee, maar we maken allemaal wel eens een foute keuze (ah joh, kan wel... Vaak ben je te bang!). Met de IONIQ 6 RWD dus niet doen, gewoon netjes winterbanden nemen.

De nieuwe Peugeot e-208: dit is nieuw

Mail of bel ons
We helpen graag

085 48 71 441 info@mobilityservice.nl