Beoordeeld met 9,3
085 4871441

Volledig elektrische caravan rijdt zelfstandig naar Italië

Een volledig elektrische caravan – de e-Home Coco – reed grotendeels zelfstandig achter een Audi e-tron Sportback van Zuid-Duitsland naar Italië. De e-Home Coco – weliswaar een prototype – is de eerste caravan die voorzien is van een elektrische aandrijflijn. De elektrische caravan kon – zonder op te laden – 400 kilometer ver rijden. Hiermee heeft het Duitse caravanmerk Dethleffs een wereldrecord weten te behalen. 

Met een elektrische auto én caravan naar het buitenland

De reis begon in Zuid-Duitsland, tussen Zürich en München, en eindigde in Italië, aan het Gardameer. Doordat de caravan een eigen elektrische aandrijflijn heeft, was het niet nodig om de auto of de caravan tussentijds op te laden. Dit maakt een reis met een EV én caravan een stuk makkelijker. Normaliter als je op vakantie naar het buitenland gaat met je EV en caravan, dan is het vrij logisch dat je tussendoor een keer moet stoppen om bij te laden. Het gewicht en de luchtweerstand van de caravan heeft namelijk invloed op de actieradius van een elektrische auto. Wel zien we dat de nieuwste modellen over een zwaarder trekgewicht beschikken. In deze video hebben we samen met Autoblog uitgezocht hoe het nou precies zit met het rijbereik van een EV als je een caravan meeneemt.

Steeds meer fabrikanten willen de drempel – om met een EV en caravan op vakantie te gaan – lager maken door de caravan van een eigen aandrijflijn te voorzien. Het caravanmerk Dethleffs heeft de caravan voorzien van twee accupakketten met een inhoud van elk 40 kW. Zoals we inmiddels gewend zijn van elektrische auto’s, is ook de caravan op te laden via een een CCS-laadpunt in de zijkant.

De gemiddelde snelheid was ongeveer 62,5 km per uur, de e-tron Sportback verbruikte ongeveer 21,2 kWh per 100 kilometer en de e-home Coco zo’n 19,2 kWh per 100 kilometer. Deze waarden zijn maar op een manier gehaald, dankzij de eigen aandrijflijn van de caravan. Een ingebouwde sensor met 750 datapunten detecteert of het trekkende voertuig accelereert, remt of rolt. Vervolgens wordt deze informatie gebruikt om de twee elektromotoren van de caravan aan te sturen. Daardoor hoefde de e-tron Sportback netto niet meer dan 20 kg te trekken, de rest deed de caravan zelf. De caravan heeft daarnaast ook een regeneratiesysteem, wat ervoor zorgt dat de caravan energie terugwint op het moment dat er wordt afgeremd.

Deze reis leverde het caravanmerk Dethleffs, moederbedrijf Erwin Hymer Group en toeleverancier ZF Group een wereldrecord op. Na bijna 400 kilometer zat er nog 19% stroom in de accu van de auto en de caravan had een accupercentage van 21%. Een ding is zeker; je hoeft in ieder geval minder op te laden als een caravan ook zelf voorzien is van een elektrische aandrijflijn. Het caravanmerk heeft ongeveer drie jaar gewerkt aan het prototype en wil binnen de komende drie jaar een productiemerk op de markt uitbrengen. Wij zijn heel benieuwd naar de ontwikkelingen en houden je op de hoogte!

9 redenen om de EV-Experience in Zandvoort te bezoeken

Mail of bel ons
We helpen graag

085 48 71 441 info@mobilityservice.nl