Beoordeeld met 9,3
085 4871441

Tips voor de elektrische rijder

Tesla Model 3

Overweeg je de overstap naar een elektrische auto of heb je zojuist je elektrische auto in ontvangst genomen? Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat je als beginnend elektrische rijder behoefte hebt aan iets meer informatie. Om je zo goed mogelijk op weg te helpen, geven onze EV-experts in dit artikel graag een aantal handige tips over het opladen, thuisladen, snelladen, de laadpas, apps etc.

Tip 1: Neem altijd een laadpas mee

Zonder een laadpas kom je als elektrische rijder niet zover. Wij adviseren daarom altijd om meerdere laadpassen bij je te hebben. Indien je een laadpas via ons hebt besteld, ontvang je de laadpas binnen twee werkdagen.

Wij raden als back-up de laadpas van ShellRecharge aan. Deze laadpas heeft namelijk verreweg de beste internationale dekking. Ga je op vakantie naar het buitenland? Bekijk dan de website van Laadpastop10 en controleer of je een specifieke laadpas nodig hebt voor het land waar je naartoe gaat.

Tip 2: Handige apps voor de elektrische rijder

De meeste elektrische auto’s worden geleverd met een bijbehorende app. Via de app kun je bijvoorbeeld de auto voorverwarmen en de actuele laadstatus bekijken. Het is daarom zeker aan te raden om de app te downloaden en te installeren. De app van ShellRecharge en Smoov zijn ook aanraders als je graag de beschikbare laadpunten wilt bekijken. In de video met Autoblog geven we tevens een aantal tips voor handige apps. Hieronder een overzicht van de apps die wij aanraden:

  • App van eigen auto downloaden

  • ShellRecharge

  • Fastned

  • Smoov

  • Chargemap

Tip 3: Opladen, maar je laadpas niet bij je?

Eerder schreven wij al een artikel over wat je het beste kunt doen als je geen laadpas bij je hebt, maar toch wilt opladen. Lang verhaal kort, de enige apps die momenteel een alternatieve betaalmethode aanbieden zijn de apps van Fastned en Smoov. Wil je toch via apps van andere aanbieders kunnen laden als je de laadpas bent vergeten? Zorg er dan voor dat je de laadpas, zodra je hem hebt, koppelt in diverse apps voor het laden. Zo weet je zeker dat je ook wanneer je de laadpas bent vergeten, je toch verschillende mogelijkheden hebt om op te laden.

Ben je benieuwd welke app je kan gebruiken om een laadsessie te starten? Check dan de laadpaal, hier staat vaak een app of QR-code op vermeld.

Tip 4: Opladen binnen enkele minuten

Voor de elektrische rijder die inmiddels al vaker heeft opgeladen, is deze tip waarschijnlijk vanzelfsprekend. Toch krijgen onze EV-experts regelmatig vragen over hoe het opladen nou daadwerkelijk werkt. Over het algemeen werkt het opladen van een elektrische auto in twee eenvoudige stappen:

  1. Zorg ervoor dat de laadkabel in de auto zit en vervolgens in de laadpaal.

  2. Vervolgens kun je de laadpas of de laaddruppel voor de laadpaal houden. Vaak maakt de laadpaal een geluidje of gaat er een lampje branden wanneer de auto succesvol aan het opladen is.

Is de auto klaar met opladen? Herhaal dan bovenstaande stappen in omgekeerde volgorde: eerst het laadpasje of de laaddruppel voor de laadpaal houden. Zodra de auto stopt met laden kan je de stekker verwijderen uit de laadpaal en de auto. Let op dat de auto ontgrendeld moet zijn om de stekker uit de auto te verwijderen. 

Doet de laadpaal het niet? Op de laadpaal staat vaak een telefoonnummer van de aanbieder. Wij adviseren om dit nummer te bellen zodat zij de laadpaal op afstand kunnen resetten. In veel gevallen lost dit de storing op en kan je weer laden. 

Tip 5: Snelladen

Het zal je wellicht verbazen hoe vaak wij de vraag krijgen over de laadkabels voor het snelladen. Laadkabels voor het snelladen zitten aan de snellader vast. Deze hoef je dus niet zelf mee te nemen. Snelladen gaat volgens hetzelfde principe als het regulier opladen: eerst de kabel in de auto, dan de auto met de laadpas aanmelden. Ook het ontkoppelen werkt hetzelfde als bij ‘gewoon’ laden. Houd wel rekening met de verschillende laadtarieven (Ionity, Fastned etc.). Bij de meeste elektrische auto’s neemt de laadsnelheid af na 80%, zodoende is het in veel gevallen te adviseren om maximaal tot 80% te snelladen. 

Snelladen gaat het snelst wanneer je batterij warm is. Bij een koude batterij zal de laadsnelheid lager zijn dan in optimale omstandigheden. Heb je een Tesla? Stel dan je navigatie in op de Tesla Supercharger. De auto verwarmt de batterij voor waardoor je laadsnelheid verbeterd wordt! 

Tip 6: Op vakantie naar het buitenland met de elektrische auto

Onze EV-experts hebben inmiddels behoorlijk wat ervaring met elektrische auto’s in het buitenland. We hebben verschillende elektrische auto’s getest in Duitsland, Tsjechië en Italië. Hieronder een aantal tips om goed voorbereid op vakantie te gaan met je elektrische auto:

Tip 7: Actieradius valt in de praktijk altijd iets lager uit dan de WLTP-norm

De actieradius van een elektrische auto wordt vastgesteld op basis van de WLTP-testmethode. De WLTP actieradius is gebaseerd op een mix tussen stads- en snelwegverkeer in zomerse omstandigheden. In de winter zal de actieradius dus lager zijn. Tevens is de actieradius afhankelijk van je rijstijl. Wil je meer weten over de prestaties van jouw elektrische auto? Check ev-database.nl!

Tip 8: Laat je goed adviseren door een EV-expert

Als je de overstap naar een EV overweegt, dan is het belangrijk om je van te voren goed te laten adviseren. Wij kunnen ons namelijk heel goed voorstellen dat er in je zoektocht behoorlijk wat op je afkomt. Het aanbod is inmiddels reuze. Het is ook van belang om te kijken naar jouw eigen situatie, wensen en behoeften.

Podcast elektrisch rijden

Terwijl je de eerste kilometers maakt in je nieuwe leaseauto is het zeker een aanrader om onze podcast in samenwerking met Fully Charged te beluisteren. In deze podcast bespreken onze EV-experts Alexander en Sebastiaan, samen met Dan van Fully Charged de huidige en toekomstige situatie van elektrische auto’s. Ook hebben we het onder andere over de transitie van benzineauto’s naar elektrische auto’s, de laadinfrastructuur en geven we tips en tricks voor de elektrische rijder!

Volkswagen ID.3

De Volkswagen ID.3. dit jaar een goede keuze

Mobility licenseplate

Mail of bel ons
We helpen graag

085 48 71 441 info@mobilityservice.nl