Beoordeeld met 9,3
085 4871441

Mijn eerste rit in een EV: naar Italië – de heenreis

Het is eindelijk zover: de reis kan beginnen! In mijn vorige blog nam ik je mee in de voorbereidingen die ik moest treffen voordat ik op vakantie kon gaan met de Hyundai IONIQ 5. Dit is allemaal nieuw voor mij, omdat ik namelijk nog nooit met een EV op vakantie ben gegaan, laat staan in één gereden te hebben. Desondanks maakte ik me niet echt zorgen. Snelladen kan deze elektrische rakker binnen 18 minuten, en ik was goed voorbereid (verschillende apps gedownload, route uitgestippeld, creditcard en verschillende laadpassen bij me). Ik schrijf deze blog vanuit (het nu regenachtige) Italië, dus de reis is gelukt! Hoe we hier zijn gekomen, vertel ik je allemaal.

Deel 1: naar Zwitserland

Zwitserland

De reis die mijn vriend Colin en ik gaan maken bestaat uit twee delen. Het eerste deel brengt ons naar het schattige bergdorpje Kiental. We kunnen dus goed testen of de Hyundai IONIQ 5 geschikt is voor bergweggetjes en wat de voor- en nadelen zijn. Voordat het zover is, zullen we eerst heel Duitsland moeten doorkruisen. Het plan was om dit te doen in vier stops. Dit zijn er uiteindelijk vijf geworden. Niet omdat de auto per se vijf keer moest stoppen om te laden, maar omdat we zo enorm veel files tegenkwamen dat wij wel even een momentje nodig hadden om op te laden.

Wat ons enorm verraste was hoe handig het is om een elektrische auto in de bergen te rijden. Door het regeneratief remmen, vergroot je het bereik aanzienlijk en doordat je op de weg naar beneden veel moet remmen kun je veel verder rijden. Wij merkten dat op de extreemste bergweggetjes de Hyundai IONIQ 5 echt tot z’n recht kwam door de grote trekkracht van de auto. Hij sleept je zo de berg op en laat het lijken alsof het geen enkele moeite kost. Heerlijk comfortabel dus!

Het enige nadeel dat we konden ontdekken is de breedte van de auto. Op de soms smalle bergweggetjes is het soms lastig als je een tegenligger tegenkomt. Hierdoor is het soms even aftasten hoe je elkaar het beste kunt passeren, maar uiteindelijk komt ook dat helemaal goed.

Opladen onderweg

Hyundai IONIQ 5 opladen

Om een beeld te geven van de gemaakte stops op onze route naar Zwitserland en hoe soepel dat allemaal verliep, geef ik hier een overzicht van onze reis.

Stop 1: Fastned Gladbeck, Duitsland

Onze eerste stop bevond zich in Gladbeck. Dit plaatsje bevindt zich ongeveer ter hoogte van het Limburgse Venray. Dit klopt met de eerste stop die we voor ogen hadden toen we de reis uitstippelden via Electric Routes. We hadden op dat moment 241 km gereden en nog ongeveer 20 procent over op de accu. 21 minuten en een kopje koffie later had de auto weer 85 procent op de accu staan en konden we onze weg vervolgen naar stop 2.

Stop 2: Ionity Ohligser Heide West, Duitsland

Deze stop maakten we net voor de eerste file. We wilden met een volle accu de file in, zodat we niet weer uit de file hoefden om te gaan laden en we onze airco gewoon konden laten draaien. Het was immers best warm in Duitsland. De Ionity punten langs de snelweg zijn heel handig. Je bent binnen no-time weer op 80 procent en kunt je weg weer vervolgen. In de tussentijd haal je zelf even wat te drinken en wat lekkers en als je terug bent is de auto klaar voor vertrek. Erg handig! 

Stop 3: ENBW Bad Camberg. Duitsland

Dit was onze minst leuke stop. Na de file hadden we echt zin om eventjes ergens te gaan zitten, te lunchen en de auto even op te laden. Dat zou kunnen bij Bad Camberg, en zou gaan via een laadpaal van EnBW. Dit is tevens de eerste laadpaal die mijn Shell Recharge pas niet accepteerde. De paal was tevens zo flexibel als een baksteen en de browser functie waar ik mijn creditcardgegevens in moest voeren werkte niet naar behoren. Klein detail: ik stond hiermee te vogelen in de stromende regen. Erg goed voor de vakantiestemming. Gelukkig kreeg ik na vijf pogingen de laadpaal eindelijk aan de praat en konden we gaan eten. Lichtelijk doorweekt, dat dan weer wel…

Opladen Hyundai IONIQ 5

Stop 4: e-On Renchtal West, Duitsland

Ook bij het E-on punt konden we niet laden met onze Shell Recharge pas. Dit laadpunt was gelukkig wel een stuk gebruiksvriendelijker en ik had hier vrij snel mijn gegevens ingevuld. Dankzij de creditcard was laden ook hier mogelijk. Het is dus wel echt aan te raden om die mee te nemen als je naar het buitenland vertrekt met de elektrische auto. 

Stop 5: GoFast Charging Station Oensingen, Zwitserland

Bij deze laadpaal werkt mijn Shell Recharge kaart wel, maar de laadpaal niet. Dankzij een behulpzame Tesla-rijder kwam ik erachter dat het dus inderdaad niet aan mij lag, maar dat de paal buiten werking was. Gelukkig was er nog een andere (iets langzamere) laadpaal beschikbaar. Met deze laatste stop hadden we genoeg op de accu staan om naar het hotel in de bergen te komen en de volgende dag nog eventjes rond te rijden. We kwamen uiteindelijk met 40 procent accu aan bij Hotel Bären in Kiental. Tijd om eens even lekker te slapen na een reis die in totaal 11 uur en 20 minuten duurde. 

Tabel laadtijden en laadprijzen

Deel 2: Naar Italië

Na een heerlijk relaxende dag in Kiental (omgeving Interlaken) is het tijd om te vertrekken naar onze eindbestemming: Lago d’Iseo. Om bij dit prachtige bergmeer te komen, hebben we besloten om niet de meest eenvoudige route te nemen. Dit zou de Gotthardtunnel geweest zijn, maar dat leek ons maar saai. De files die daarmee gemoeid zijn trokken ons overigens ook niet aan. Daar hadden wij ons deel al van gehad toen we in Duitsland reden. Wij kozen er dus voor om via de Sustenpas en de Gotthardpass richting Italië te gaan. Wat een goede keuze bleek dit te zijn. Prachtige vergezichten, hoge bergen en uitdagende kronkelweggetjes. Bij deze uitdagende bergweggetjes krijg je er zelfs nog wat bereik voor terug. Zo hadden we op een punt nog 350 kilometer op de teller, terwijl dit eigenlijk al ruim gezakt had moeten zijn naar 320 kilometer. Dat extra bereik is toch wel erg fijn!

Geen moment hebben wij ons verveeld op die weg en dat kwam mede door de IONIQ 5. We kunnen ons voorstellen dat een minder krachtige auto, zoals mijn eigen Mazda2 met een 1.3 liter motor en 75 pk hier wat meer moeite mee zou hebben. Dat betekent overigens niet dat je de pass dan maar links moet laten liggen. Als je van een beetje uitdaging houdt, raad ik je zeker aan om de pass te bedwingen. De dingen die je gaat zien kun je niet goed op een camera vastleggen. Zo groots en prachtig. 

Tijdens onze reis richting Italië hebben we maar één stop hoeven maken. Deze kostte € 13,27 en duurde dankzij het snelle Ionity oplaadpunt maar 11 minuten. Zo handig zijn die bergweggetjes: 381 km afleggen en uiteindelijk maar één keer laden en nog 40 procent op de accu hebben. Colin en ik kunnen op basis hiervan maar één conclusie trekken: Op vakantie gaan met de Hyundai IONIQ 5 is geen enkel probleem en net zo makkelijk als met een benzineauto.

9 redenen om de EV-Experience in Zandvoort te bezoeken

Mail of bel ons
We helpen graag

085 48 71 441 info@mobilityservice.nl