Beoordeeld met 9,3
085 4871441

Elektrische auto zakelijk leasen? Hier moet je op letten

Nederland is wereldwijd koploper op het gebied van EV’s. Steeds meer Nederlanders (zowel zakelijk als particulier) kiezen voor een elektrische auto. Maar waar moet je als zakelijke rijder bij een EV allemaal op letten? In dit artikel geven wij tips! 

1. Laat je goed adviseren

Een nieuwe auto uitzoeken kan soms best een zoektocht zijn. Met elektrische auto’s al helemaal, omdat het nét even iets anders werkt. Je moet namelijk ineens na gaan denken over het opladen, snelladen, trekgewicht, de actieradius, vakanties etc. Gelukkig zijn er tegenwoordig EV-experts die al jaren ervaring hebben met elektrische auto’s en je graag in jouw zoektocht willen en kunnen helpen. Op basis van jouw wensen en behoeften kunnen zij jou precies vertellen welke EV het beste bij jou past.

Daarnaast kun je je alvast online oriënteren door verschillende websites te raadplegen. Op onze website kun je EV’s vergelijken op basis van beschikbaarheid, actieradius, laadsnelheid, leaseprijs. Je overigens ook meteen het model naar eigen wens samenstellen en een vrijblijvende offerte aanvragen.

2. Kies voor een voorraadmodel

Wil je niet te lang wachten, dan is het belangrijk om van te voren goed uit te zoeken welke modellen wél voorradig zijn. Zodat je niet maanden of zelfs ruim een jaar moet wachten op jouw nieuwe leaseauto. Wij hebben EV’s ruimschoots van te voren ingekocht, waardoor de nieuwste modellen bij ons wél uit voorraad te leveren zijn.

3. Profiteer in 2023 van 16% bijtelling

Als zakelijke rijder speelt de bijtelling natuurlijk ook een rol. Als EV-rijder kun je ondanks de gewijzigde bijtellingsregels nog steeds profiteren van een lage bijtelling in 2023. Dit jaar geldt een bijtelling van 16% tot 30.000 euro.

4. Bespaar op je brandstofkosten

Ben je benieuwd wat je daadwerkelijk kunt besparen? Dan raden wij je aan om dit artikel eens te lezen. In dit artikel geven wij allerlei tips hoe je kunt besparen op je laadkosten. 

5. Kijk kritisch naar je kilometrage

Het vermogen van het accupakket en het verbruik bepalen hoe ver je met een elektrische auto kan rijden. Ook wel de actieradius genoemd. De actieradius kan per model behoorlijk verschillen. Bij een elektrische auto wordt er altijd een actieradius op basis van de WLTP-testmethode opgegeven. Echter wijkt de actieradius van een EV in de praktijk altijd iets af. De actieradius van een elektrische auto wordt namelijk bepaald door onder andere de rijstijl, weersomstandigheden en belading.

Voordat je een keuze maakt, vragen wij altijd hoeveel kilometer je daadwerkelijk op een dag rijdt. Als je bijvoorbeeld veel kilometers maakt, dan is een Skoda ENYAQ iV, Hyundai IONIQ 5 of Kia EV6 eerder een optie dan bijvoorbeeld een Renault Zoe. Op basis van jouw geschatte kilometrage, kun je gerichter kijken naar een kleinere selectie EV’s die interessant zijn voor jou.

6. Bepaal van te voren waar je je ev gaat opladen

Snelladen, thuis opladen, op kantoor opladen of openbaar opladen. Allemaal opties en keuzes waar je over moet gaan nadenken als je de overstap naar een elektrische auto overweegt. Het is belangrijk om van te voren te bepalen waar je je EV kunt opladen. Heb je een openbare laadpaal in de buurt? Kun je op kantoor opladen? Als je over een eigen oprit beschikt, raden wij altijd aan om thuis een laadpaal te laten installeren. Zo kun je je auto thuis opladen en in de meeste gevallen kun je dan altijd met een volle accu van huis vertrekken.

7. Download handige apps

Bijna iedere elektrische auto heeft tegenwoordig een handige app waar je onder je actuele laadstatus kunt bekijken en de auto alvast kunt voorverwarmen. Ideaal in de winterperiode. Wij adviseren dus altijd om de bijbehorende app te downloaden. Daarnaast heb je ook allerlei apps die je kunt raadplegen als je de beschikbare laadpunten wil bekijken of als je een laadsessie wil starten. Overigens kun je tegenwoordig ook Google Maps gebruiken om de beschikbare laadpalen te bekijken.

Apps die je kunt gebruiken om de beschikbare laadpunten te bekijken:

  • ShellRecharge

  • Chargemap

Apps die je kunt gebruiken om je een laadsessie te betalen:

  • Fastned

  • Smoov

8. Zorg altijd voor meerdere laadpassen

Heb je de keuze gemaakt voor elektrisch en ontvang je binnenkort je auto? Tip nummer 1; zorg er altijd voor dat je meerdere laadpassen bij je hebt. Mocht een laadpas het niet doen, dan heb je tenminste een back-up bij je. Het is namelijk zo dat je in de meeste gevallen nog altijd een laadpas nodig hebt om een laadsessie te betalen. Zakelijke rijders kunnen bijvoorbeeld een laadpas meenemen in het leasecontract en een tweede laadpas aanvragen bij (bijvoorbeeld) ShellRecharge. Deze laadpas heeft namelijk verreweg de beste internationale dekking. Een tweede tip is om de website van Laadpastop10 eens te bezoeken en de verschillende laadpassen eens met elkaar te vergelijken.

9. Op vakantie met je elektrische auto

Sommige zakelijke rijders vinden het spannend om te kiezen voor een elektrische auto vanwege de vakantieperiode. Wij krijgen regelmatig de vraag van zakelijke rijders; kan ik dan wel op vakantie met mijn elektrische auto naar het buitenland? In de meeste gevallen is het antwoord op deze vraag ja. Helemaal als je een Tesla rijdt, dan kun je namelijk gebruikmaken van het uitgebreide, dekkende netwerk van de Tesla Superchargers. De laadinfrastructuur in het buitenland ziet er wellicht iets anders uit dan de laadinfrastructuur in Nederland, echter komen er dagelijks laadpalen bij, waardoor het steeds makkelijk wordt om in het buitenland je EV op te laden.

Ben je bezig met het plannen van je internationale reis? Gebruik dan de app A Better Routeplanner en neem als back-up altijd een creditcard mee. Op de meeste laadpalen staat namelijk een QR-code. Mocht de laadpaal je pas niet accepteren kan je door het downloaden van de app en toevoegen van een betaalmethode alsnog laden.

Verschillende collega’s zijn inmiddels al op vakantie geweest met een EV, en zijn allemaal positief. We raden je aan om de blogs van onze collega’s eens te lezen over op vakantie naar het buitenland met de  Tesla Model 3 en Hyundai Kona Electric.

Profiteer nu nog van de subsidie voor elektrische bedrijfsauto's

Mail of bel ons
We helpen graag

085 48 71 441 info@mobilityservice.nl