Beoordeeld met 9,3
085 4871441

ElectricRoutes, handige routeplanner voor elektrische auto’s

Er is weer een nieuwe app voor EV-rijders gelanceerd: ElectricRoutes. De app is beschikbaar voor zowel Android als iPhone. Via de app kun je een route instellen, vervolgens laat de app zien hoe lang je onderweg bent en of je tussentijds moet opladen en op welke locaties. Wij hebben de app voor je getest en delen in dit artikel onze bevindingen. 

Routeplanners voor elektrische auto’s

Tegenwoordig worden navigatiesystemen van auto’s steeds slimmer en intuïtiever. Toch kunnen de meeste navigatiesystemen nog niet echt op een gebruiksvriendelijke manier aangeven waar en wanneer de auto weer moet opladen. Het navigatiesysteem van Tesla heeft dit overigens wel goed voor elkaar. Zodra je de route intypt, berekent het systeem waar en wanneer je op de route moet opladen. Hij leidt je meteen naar de Tesla Superchargers toe. Als niet Tesla-rijder kun je sinds kort ook terecht bij een beperkt aantal Tesla Superchargers, het gaat in dit geval overigens wel om een pilot.

Om andere EV-rijders het nog gemakkelijker te maken zijn er tegenwoordig allerlei handige websites en apps met een routeplanner die je kunt raadplegen om alsnog te berekenen waar en wanneer je de EV moet opladen. De app ElectricRoutes is hier ook een voorbeeld van.

Hoe werkt de app ElectricRoutes?

Je kunt de app helemaal naar eigen wens instellen door op het beginscherm het gewenste merk, model en accupakket in te stellen. Ik rij zelf een Renault Zoe, dus ik heb de Renault Zoe R135 Z.E. 50 toegevoegd. Vervolgens vraagt de app de betaalmethoden toe te voegen die voor jou van toepassing zijn. Op basis hiervan worden de laadpalen getoond die deze betaalmethoden ondersteunen. Voor het gemak sla ik deze stap even over, want ik wil zoveel mogelijk laadpalen zien op mijn routes.

Via het kopje ‘Route & Charging’ kun je de voorkeuren instellen op basis van laadsnelheid. Je kunt er dus voor kiezen om alleen openbare laadpalen of bijvoorbeeld alleen snellaadstations te laten tonen. Dit is natuurlijk ook deels afhankelijk van de routes en rijgedrag.

Via het beginscherm kun je meteen een route instellen. Ik stel de route in vanaf Eelde naar Oudehaske. Vervolgens moet ik in het volgende scherm aangeven wat mijn rijstijl is. Rijd ik zuinig en let ik op verbruik dan kies ik ‘eco’, ben ik hier niet mee bezig en rijd ik gebalanceerd dan kies ik ‘normal’. Tot slot kan ik kiezen  voor ‘sport’ wat zich het beste omschrijft als een stand voor haast en flink doorrijden. Ook moet ik aangeven op welk batterijpercentage de auto op het moment van vertrek zit en met hoeveel procent ik wil aankomen op plaats van bestemming. Momenteel heb ik een batterijpercentage van 53% en ik wil thuiskomen met batterijpercentage van 40%.

Gebaseerd op mijn ingevoerde data geeft de routeplanner aan dat ik over 68 kilometer een reistijd heb van 1 uur en 7 minuten met een tussenstop. De app adviseert mij om bij Fastned mijn auto van 35% naar 44% op te laden. Via de app kun je tevens bekijken welke snelladers met welk laadvermogen van Fastned aanwezig zijn op deze locatie. De app geeft zelfs aan welke betaalmethoden Fastned daar accepteert. Erg handig!

Nog een voordeel van deze app; het ondersteunt Google Maps. Je kunt dus de route blijven volgen via de app, maar ook de route kopiëren en openen in Google Maps. De stop wordt automatisch in Google Maps weergegeven. Als je als EV-rijder zeker wilt weten of je je eindbestemming haalt met je EV, dan raad ik deze app zeker aan. Er is overigens ook een webversie beschikbaar die je kunt gebruiken via bijvoorbeeld laptop of computer. ElectricRoutes, een écht handige routeplanner app!

9 redenen om de EV-Experience in Zandvoort te bezoeken

Mail of bel ons
We helpen graag

085 48 71 441 info@mobilityservice.nl