Beoordeeld met 9,3
085 4871441

10 handige apps voor elektrisch rijden

Opladen

Om de ervaring van het elektrisch rijden nog aangenamer te maken, zijn er verschillende apps op de markt gebracht. De apps helpen je onder andere bij het vinden van een laadpunt en de (real-time) beschikbaarheid, de laadsnelheid en de kosten die hieraan verbonden zijn. Ook is het bij sommige apps mogelijk om een laadsessie te starten en stoppen. In dit artikel hebben wij op basis van onze praktijkervaringen 10 handige apps voor je geselecteerd. We hebben een onderscheid gemaakt in snelladen, laadpunten en opladen in het buitenland. 

1. Shell Recharge App (3 In 1)

Wat ons betreft staat de app van Shell Recharge echt op nummer 1. Deze app is gebruiksvriendelijk en heeft veel functionaliteiten. Zo heb je bijvoorbeeld altijd een digitale laadpas tot je beschikking en kun je een laadsessie starten en stoppen. Bovendien is Shell Recharge een van de grootste partners in Europa als het gaat om de ontwikkeling van elektrische oplaadpunten. Shell Recharge heeft verreweg de beste dekking door heel Europa. Onze eigen ervaringen met deze app zijn zeer positief, dus wij raden deze app ook altijd aan onze klanten aan.

Speciaal voor de elektrische rijder hebben zij een app ontwikkeld die je precies vertelt waar je de publieke laadpalen door heel Europa kunt vinden. De app is zelfs zo intuïtief dat je exact de locatie via Google Maps in de app kunt bekijken, zodra je op een laadpaal klikt. Ook kun je direct vanuit de app de route naar jouw gewenste laadpaal via Google Maps of in mijn geval - via Apple Maps - volgen. Daarnaast kun je ook verschillende filters toepassen, zodat je alleen bijvoorbeeld snelladers te zien krijgt of alleen beschikbare laders. 

De app beschikt over:

  • Locaties en live beschikbaarheid van meer dan 200.000 openbare laadpalen bekijken;

  • Informatie over de laadsnelheid en over de tarieven krijgen;

  • Laadsessie starten en stoppen;

  • Je hebt altijd je digitale laadpas bij de hand; 

  • Laadgeschiedenis bekijken;

  • Meldingen ontvangen als een laadpaal bij jou in de buurt weer beschikbaar is.

Downloaden kan via de App Store of Google Play Store

2. Fastned (snelladen)

Fastned

Wil je de elektrische auto gaan snelladen bij een snellaadstation van Fastned? Dan is het zeker aan te raden om de app van Fastned van te voren te downloaden. Met deze app kun je in twintig minuten je elektrische auto weer volledig opladen. Zodra je je registreert, kun je een snellaadsessie bij ieder Fastned station starten en stoppen. Daarnaast kun je ook heel handig je laadstops alvast plannen door je route in te plannen via de app. Je geeft aan hoeveel procent je auto heeft als je begint aan je reis en met hoeveel procent je wilt aankomen op je eindbestemming. De rest doet de app. Ideaal! 

Dankzij Autocharge hoef je een laadpas of telefoon niet meer te gebruiken. Plug de laadkabel in en een laadsessie start automatisch. Houd er wel rekening mee dat het voertuig Autocharge moet ondersteunen. Dit kun je terugvinden in de app. Een tip; koppel je eigen voertuig in de app, zodat je allerlei interessante informatie over jouw voertuig te zien krijgt.

De app beschikt over:

  • De locaties van alle Fastned snellaadstations;

  • EV-ritten plannen met aanbevolen laadstops;

  • Een laadsessie starten en stoppen;

  • Een routeplanner;

  • Snelladen via Autocharge; 

  • Een uitstekende dekking in het buitenland;

  • De laadhistorie en laadtips.

Downloaden kan via de App Store of Google Play Store

3. Ionity (snelladen)

IONITY

De app van IONITY is absoluut één die niet in dit lijstje mag ontbreken. Het IONITY laadnetwerk is actief in maar liefst 24 landen. Via de app kun je alle IONITY snellaadstations terugvinden een laadsessie starten en stoppen. Als betalingsmethode is het wel belangrijk om een creditcard te hebben, want dit is namelijk de enige betaalmethode die je kunt gebruiken. 

De app beschikt over:

  • De locaties van alle IONITY snellaadstations;

  • Een laadsessie starten en stoppen;

  • Een uitstekende dekking in het buitenland;

  • De laadhistorie.

Downloaden kan via de App Store of Google Play Store

4. Tesla (snelladen bij Tesla Superchargers)

Tesla app

De Tesla-rijders onder ons hebben deze app natuurlijk allang op hun telefoon staan. Maar voor andere EV-rijders is deze app ook een aanrader. Waar Tesla zich – naast de modellen – al jaren lang mee onderscheid zijn de Tesla Superchargers. De Europese dekking van de Tesla Superchargers is namelijk uitstekend. Voorheen waren de Tesla Superchargers exclusief en alleen voor Tesla rijders. Sinds kort is het ook voor alle EV-rijders mogelijk om bij een Tesla supercharger de elektrische auto op te laden. Goed nieuws wat ons betreft! Daarom mag de app van Tesla zeker niet ontbreken. Via de app heb je de mogelijkheid om alle beschikbare Tesla Superchargers te bekijken en je kunt gemakkelijk een laadsessie starten en stoppen. Vanwege de uitstekende dekking in het buitenland is de Tesla app ook ideaal als je naar het buitenland gaat met je elektrische auto. 

De app beschikt over:

  • De locaties van alle Tesla Superchargers;

  • Een laadsessie starten en stoppen;

  • Een uitstekende dekking in het buitenland;

  • De laadhistorie.

Downloaden kan via de App Store of Google Play Store

5. Chargemap (beschikbare laadpunten)

Chargemap

Chargemap is ook een handige app waarmee je alle oplaadpunten in Nederland kunt terugvinden en een route kunt uitstippelen. Ook via deze app kun je een eigen voertuig toevoegen. Als je bijvoorbeeld een route invult, kun je zelf aangeven wat je maximale snelheid is en of je bijvoorbeeld tolwegen wilt vermijden en met hoeveel procent je wilt aankomen op je eindbestemming. Best handig. Het verschil tussen beiden apps is dat Chargemap een soort ‘community’ app is.

Wat kun je met de app?

  • Een laadsessie starten en stoppen;

  • Elkaar helpen bij het vinden van beschikbare oplaadpunten;

  • Je route uitstippelen met ingeplande laadstops;

  • Gebruikers houden elkaar op de hoogte door foto’s en berichten van en over oplaadpunten naar elkaar te sturen. Dit laatste kan handig zijn bij twijfel of het een openbaar laadpunt betreft of niet.

Downloaden kan via de App Store of Google Play Store

6. Smoov (beschikbare laadpunten)

Smoov

De app van Smoov heeft één doel: het laden zo gemakkelijk mogelijk te maken en elektrische gebruikers te voorzien van de juiste informatie. De app van Smoov heeft een ‘live’ functie, waardoor je op ieder willekeurig moment je laadsessie kunt bekijken.

Wat kun je met de app?

  • Het vinden van de locaties. Leuk is dat de app een plaatje weergeeft van de locatie (Google Streetview), zodat je goed kunt zien waar het laadpunt zich bevindt;

  • De beschikbaarheid van de laadpalen;

  • De laadsnelheid per laadpaal;

  • De actuele status van je laadsessie met de daarbijbehorende tarieven;

  • Laadsessies starten en stoppen.

Downloaden kan via de App Store of Google Play Store

7. Plugsurfing (beschikbare laadpunten)

7. Plugsurfing (beschikbare laadpunten)

Naast de app van Shell Recharge raden wij de app van Plugsurfing ook aan. Via de app kun je heel gemakkelijk alle beschikbare laadpunten en bijbehorende kosten bekijken. Ook kun je een laadsessie starten en stoppen.

Wat kun je met de app?

  • Locaties en beschikbaarheid van openbare laadpalen bekijken;

  • Informatie over de laadsnelheid en over de tarieven krijgen;

  • Laadsessies starten en stoppen;

  • Operator bekijken.

Downloaden kan via de App Store of Google Play Store

8. ABRP (elektrisch laden in het buitenland)

Ga je met je elektrische auto naar het buitenland? Dat is tegenwoordig geen uitdaging meer. Wel is het handig om van te voren alvast je route uit te stippelen en de laadstops in te plannen. Wij hebben goede ervaringen met de ABRP app en raden deze ook altijd aan. Waarom? De naam zegt het immers al, het is een ideale routeplanner voor als je met je elektrische auto naar het buitenland gaat. Je vult je eigen voertuig in, je beginpunt en eindbestemming. De app rekent automatisch de reistijd uit, de geplande laadstops en laadtijd uit. Ik heb voor het gemak een route ingevoerd van Oudehaske naar Venetië. ABRP geeft aan dat ik over deze reis met de Hyundai IONIQ 5 in totaal 7 laadstops nodig heb.

Downloaden kan via de App Store of Google Play Store

9. ElectricRoutes (elektrisch laden in het buitenland)

Je zou kunnen zeggen dat ElectricRoutes de tegenhanger is van ABRP. De app doet eigenlijk exact hetzelfde. Je vult een route in en de app berekent automatisch de geplande laadstops voor je in. Ik heb ter vergelijking dezelfde route ingevoerd: van Oudehaske naar Venetië. Deze app is iets optimistischer.  ElectricRoutes adviseert 6 laadstops. Je kunt de route van ElectricRoutes ook gemakkelijk gebruiken in Google Maps. Ook absoluut een aanrader dus als je met je elektrische auto op vakantie naar het buitenland gaat. 

Downloaden kan via de App Store of Google Play Store

10. Download de app van jouw elektrische auto

Bijna alle elektrische auto’s zijn tegenwoordig voorzien van een speciale app. Met deze apps is het vaak mogelijk om de ‘state of charge’ te bekijken of het laden te starten en te stoppen. Ook is het bijna altijd mogelijk om de auto op afstand op temperatuur te brengen. Dat scheelt in de winter weer ruiten krabben. Bovendien gebruikt de auto hiervoor stroom van de laadpaal (als deze hierop is aangesloten), zodat het gebruik van de kachel of de airco minder invloed heeft op de range.

Apps maken elektrisch rijden nog gemakkelijker

Bovenstaande apps maken het elektrisch rijden nog gemakkelijker en aangenamer. Je kunt natuurlijk nooit helemaal voorkomen of een laadpaal meteen beschikbaar is, helaas is de laadpaal soms niet toegankelijk doordat er een niet-elektrische auto op de plek staat. Maar over de linie is het een uitkomst om eenvoudig locaties te kunnen vinden, te kunnen zien of een laadpaal reeds bezet is en om eventueel te kunnen kiezen voor een hoge laadsnelheid of lage kosten. Daarnaast is het handig om via de app laadsessies te kunnen starten en/of stoppen.

Heb jij nog een aanrader voor een app die we absoluut moeten downloaden als je in een elektrische auto rijdt? Welke app vind jij het eenvoudigst of het prettigste in gebruik? Laat dan een reactie achter in de comments!

Uitschrijven boete

Wie betaalt de verkeersboete bij een leaseauto?

Mobility licenseplate

Mail of bel ons
We helpen graag

085 48 71 441 info@mobilityservice.nl