Beoordeeld met 9,3
085 4871441

Snelladen of range, wat heeft de toekomst?

Een vraag waar veel potentiële berijders van elektrische auto’s tegenaan lopen is of de actieradius, oftewel range, van de gewenste elektrische auto voldoende is. Iedere bestuurder heeft een ander rijgedrag. Het verschilt dan ook per persoon of de range of juist de laadsnelheid belangrijk is. Volgens BMW is een range van 600 kilometer meer dan voldoende, maar waarom vinden zij dit en hoe denken wij als EV-expert hier over?

Visie van BMW

De laatste tijd is de strijd om de grootste actieradius echt losgebarsten. Tesla voert geregeld updates uit waarmee de range steeds groter wordt. Ook andere merken, zoals het Amerikaanse Lucid, mengen zich volop in deze strijd. BMW beweert echter dat niet de actieradius het doel is, maar juist het laden en laadnetwerk van groot belang is.

Dit is terug te zien in de nieuwe BMW i4. De auto heeft een actieradius van 590 kilometer (WLTP) en kan in 31 minuten van 10-80% opladen aan een 200kW DC snellader. BMW meent dat het veel belangrijker is dat de auto snel kan laden, dan dat de i4 het beste van het beste is op het gebied van actieradius. BMW is dan ook gestart met het inzetten op uitbreiding van het laadnetwerk.

Hoe pakken andere merken dit aan?

Dat de focus zich van de range naar laadsnelheid verlegt, valt ook bij andere merken te zien. Deze merken hebben, net als BMW, de visie dat het verkorten van de laadtijd efficiënter is dan het blijven vergroten van de range en dus het accupakket. Kia en Hyundai hebben met de nieuwste modellen laten zien dat ook zij zich richten op laadsnelheid. Het toepassen van 800V-laadtechniek is een van de voorbeelden hoe zij de laadtijd proberen te verkorten. Andere merken zoals Mercedes-Benz en Volkswagen houden nog vast aan 400V-laadtechniek, maar halen hier wel het maximale uit.

Onze ervaring als EV-expert

Wij als EV-expert stimuleren deze ontwikkeling ook, uit ervaring merken wij dat voor het grootste deel van de Nederlandse automobilisten een actieradius van 350-450 kilometer meer dan toereikend is. Als het mogelijk is om in een zeer korte tijd weer 100 kilometer extra actieradius bij te laden, dan wordt elektrisch rijden voor steeds meer mensen interessant en goed mogelijk. Het is immers met een brandstofauto ook nodig om na ongeveer 500-600 kilometer te stoppen om te tanken.

De Kia EV6 en Hyundai IONIQ 5 zijn op dit moment pionier op het gebied van laadtechnologie en laadsnelheid. De auto’s zijn voorzien van 800V-laadtechniek waarmee een DC laadsnelheid tot maar liefst 250 kW gehaald kan worden. Dit betekent dat binnen 6 minuten de auto alweer 100 kilometer actieradius heeft. Het is nog niet zo kort al bij tanken, maar de tijd komt aardig in de buurt! Wij zijn dan ook zeer enthousiast over deze auto’s en verwachten hier heel veel van.

Leasen in 2022

Wil jij nog in 2022 gaan rijden in één van deze vooruitstrevende EV’s, dan is dit nog mogelijk. Mocht je interesse hebben in het zakelijk leasen van de Kia EV6 en Hyundai IONIQ 5 ingekocht, neem dan snel contact met ons op.

De nieuwe Peugeot e-208: dit is nieuw

Mail of bel ons
We helpen graag

085 48 71 441 info@mobilityservice.nl