De afgelopen jaren is het aanbod van elektrische bedrijfswagens aanzienlijk verbeterd en ook de vraag is toegenomen. De elektrische bedrijfswagen begint in de maatschappij een steeds belangrijkere rol te spelen. Met name voor de ondernemer wordt de elektrische variant steeds interessanter. De actieradius wordt steeds beter en ook het laadvermogen is uitstekend. Met een elektrische bedrijfswagen hoeft er geen brandstof meer getankt te worden. De laadkosten liggen tot wel 44% lager dan de jaarlijkse brandstofkosten. Hierdoor kan er fors bespaard worden op de brandstofkosten. Maar waar ligt het daadwerkelijke omslagpunt? In dit artikel vergelijken we de kosten van een elektrische bedrijfswagen (Peugeot e-Expert) met diens brandstofvariant.
Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat een elektrische bedrijfswagen als ondernemer niet als eerste keuze in je opkomt. Toch is het de moeite waard om de kosten van een elektrische bedrijfswagen eens te vergelijken met een brandstofvariant.
Om een goed beeld te krijgen van de kosten van de elektrische bedrijfswagen, is het belangrijk om te kijken naar de Total Cost of Ownership (TCO) van een elektrische bedrijfswagen.
In onze berekening hebben we rekening gehouden met verschillende componenten. Deze componenten zijn: belastingen, verzekering, afschrijving, reparatie & onderhoud, banden, brandstof-/stroomverbruik en van toepassing zijnde subsidies. Hieronder hebben we een praktijkvoorbeeld uitgewerkt. We hebben de volledig elektrische Peugeot Expert (gb) 75kWh vergeleken met de Peugeot Expert (gb) 1.5hdi 100.
Belastingen: Houderschapsbelasting/motorrijtuigenbelasting
Verzekering: Allrisk verzekering inclusief SVI
Afschrijving: Lineair afschrijvingsverloop op basis van een gebruiksduur van 5 jaar
Reparatie & onderhoud: Gemiddelde kosten voor onderhoud en reparaties van een bedrijfswagen bij een gebruiksduur van 5 jaar
Banden: Gemiddelde kosten voor bandenslijtage van een bedrijfswagen bij een gebruiksduur van 5 jaar
Brandstof-/stroomverbruik: Gebaseerd op gemiddeld praktijkverbruik waarin gebruikgemaakt wordt van het gemiddelde stroom- en dieseltarief.
Subsidies: Milieu-investeringsaftrek (MIA) + subsidie elektrische bedrijfswagens, deze is 10% over de aanschafwaarde.
In onderstaande tabel en grafiek hebben we gekeken naar het omslagpunt. De totale kosten zijn vergeleken op basis van type, factoren en de gebruiksduur van de bedrijfswagen. Uit onze vergelijking is gebleken dat de elektrische bedrijfswagen vanaf 38 maanden voordeliger is dan een brandstofvariant. De jaarlijkse kosten van een elektrische bedrijfswagen komen neer op 9.625,52 euro.
Uit de analyse kan geconcludeerd worden dat juist voor de ondernemer die op zoek is naar een nieuwe bedrijfswagen, een elektrische variant een uitstekende keuze kan zijn. Het aanbod wordt diverser en ook de actieradius wordt steeds aantrekkelijker. De Peugeot e-Expert heeft bijvoorbeeld een actieradius van 330 kilometer.
Niet alleen het aanbod wordt steeds interessanter, uit de TCO is ook gebleken dat het kosten technisch voordeliger kan zijn voor de ondernemer. Zoals al even kort benoemd in de inleiding, kun je maar liefst 44% besparen op je brandstofkosten. Door vooral thuis of op kantoor de elektrische bedrijfswagen op te laden, kan dit voordeel zelfs verder oplopen.
Indien dit jaar de keuze op een elektrische bestelwagen valt, is het ook mogelijk om tot 5.000 euro aanschafsubsidie te krijgen. Een elektrische bedrijfswagen komt tevens in aanmerking voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Tot slot behoudt een elektrische bedrijfswagen toegang tot de binnensteden.
Kortom, kiezen voor elektrisch wordt steeds aantrekkelijker, ook voor het leasen van een bedrijfswagen. Kostentechnisch is een elektrische bedrijfswagen al interessant bij een gebruiksduur vanaf 38 maanden. In Nederland wordt de bedrijfswagen veelal geleased voor een periode van 48 of zelfs 60 maanden. Dit betekent dat de besparing op kosten tijdens de leaseperiode al fors oploopt. Ook voor de periode hierna kan de elektrische bedrijfswagen echter heel interessant blijken.
Doordat een elektrische bedrijfswagen beperkt onderhoud nodig heeft, blijven ook bij een hoge kilometerstand en leeftijd de kosten voor onderhoud laag. Recentelijk zijn er al enkele voorbeelden naar voren gekomen hiervan, bijvoorbeeld van de Tesla Model S. Voor de brandstofvariant is dit andersom en neemt de kans op grote kosten aan onderhoud juist toe, naarmate de leeftijd en kilometerstand oplopen. Hierom is het zeker interessant om de gebruiksperiode van een elektrische bedrijfswagen na de leaseperiode te verlengen. Als gekozen wordt om de gebruiksperiode met nog een X aantal jaar te verlengen, nemen de kosten fors af en heb je toch een zeer betrouwbare vorm van mobiliteit tot je beschikking.
Daarnaast is de kans op uitval bij een elektrische bedrijfswagen beperkt. Doordat de aandrijflijn is voorzien van minder draaiende delen, zijn er ook minder onderdelen die stuk kunnen gaan aan een elektrische bedrijfswagen. Dit resulteert in een bedrijfswagen met een zeer geringe kans op uitval waardoor je verzekerd bent van vervoer naar jouw volgende klus.
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van het leasen van een elektrische bedrijfswagens? Denk bijvoorbeeld aan een Opel Vivaro-E, Peugeot e-Expert of Toyota PROACE Electric.
Inmiddels hebben onze EV-experts een aantal elektrische bedrijfswagens uitgebreid getest en kunnen je daarom uitstekend adviseren. Op onze website kun je alle beschikbare elektrische bedrijfswagens bekijken, vergelijken, samenstellen, de actuele leaseprijs berekenen en meteen bestellen.
IJssel 5-7
2491 BW Den Haag
Burgemeester J.G. Legroweg 64A
9761 TD Eelde