Beoordeeld met 9,3
085 4871441

Het accupakket van een elektrische auto

Het accupakket van een elektrische auto, wordt ook wel het hart van een elektrische auto genoemd. Het is het zwaarste en duurste onderdeel van een elektrische auto. Het accupakket van een elektrische auto is allesbepalend. Het bepaalt namelijk hoeveel kilometer een elektrische auto kan rijden op één acculading. Hoe groter het accupakket, hoe meer kilometer je meestal kunt rijden. In dit artikel vertellen we je meer over het accupakket van een elektrische auto. 

Accucapaciteit

et zoals bij een smartphone moet je een elektrische auto regelmatig opladen. Een elektrische auto kun je op verschillende manieren opladen. Je kunt de elektrische auto thuis opladen, via openbare oplaadpunten of het snellaadnetwerk. De meeste mensen kiezen ervoor om de elektrische auto ’s nachts op te laden. De volgende dag is de auto dan weer helemaal opgeladen en hoef je er verder niet op te wachten. De meeste elektrische auto’s zijn voorzien van een lithium-ion accu. Een lithium-ion accu heeft namelijk een hoge energiedichtheid. Dit is bij het gebruik in een auto erg belangrijk. De energiedichtheid is de hoeveelheid energie die kan worden opgeslagen in een accu. Oftewel, hoe hoger de energiedichtheid, hoe meer energie per eenheid je kan opslaan. Dit resulteert er in dat je meer kilometers kunt rijden met een elektrische auto. Dankzij lithium-ion accu’s hebben elektrische auto’s dan ook een grote actieradius. Een nadeel van een groot accupakket is het gewicht dat dit met zich meebrengt. De meeste elektrische auto’s zijn een stuk zwaarder dan een brandstofauto. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het gewicht van een Tesla Model 3 Long Range, dan ligt dit zo rond de 1.844 kg terwijl een vergelijkbare auto met brandstofmotor tussen de 1.400 en 1.500kg weegt.

Levensduur

Uit een onderzoek onder Tesla-rijders is gebleken dat de accupakketten na 250.000 kilometer nog zo’n 90% van de oorspronkelijke capaciteit hebben. Dit toont aan dat de capaciteit van het accupakket van een elektrische auto na verloop van tijd nauwelijks afneemt. Overigens hebben niet alle elektrische auto’s van de eerste generatie zo’n goed accupakket. Als eigenaar van een elektrische auto kun je zelf ook enigszins invloed hebben op de levensduur van het accupakket. De capaciteit zal eerder afnemen op het moment dat de elektrische auto regelmatig snel wordt opgeladen tussen de 80% en 100% van de accucapaciteit. Dergelijke laadsessies beperken resulteert in behoud van de accucapaciteit van jouw elektrische auto.

De garantie voor de batterijcapaciteit verschilt per fabrikant. Tesla geeft bijvoorbeeld een garantie af van 8 jaar of 192.000 kilometer. Het is daarom zeker de moeite waard om dit van te voren goed uit te zoeken voordat je een keuze maakt.

Prijs

De aanschafwaarde van een elektrische auto ligt over het algemeen een stuk hoger dan een brandstofauto. Dit komt onder meer door het accupakket. Het accupakket is namelijk het duurste en zwaarste onderdeel van een elektrische auto. De technologie en het productieproces ontwikkelt zich daarnaast ook nog steeds continu. Dit betekent dat de levensduur van een accupakket in de toekomst alleen maar beter zal worden. Ook zullen de kosten van het accupakket fors afnemen. Dit heeft natuurlijk weer een positief effect op de aanschafprijs van een elektrische auto. Bovendien is het van belang om te kijken naar de totale kosten van een elektrische auto en deze te vergelijken met de kosten van een benzineauto. Je kunt op jaarbasis namelijk behoorlijk besparen met een elektrische auto.

Profiteer nu nog van de subsidie voor elektrische bedrijfsauto's

Mail of bel ons
We helpen graag

085 48 71 441 info@mobilityservice.nl