Beoordeeld met 9,3
085 4871441

Help, ik ga voor het eerst elektrisch rijden! Wat nu?

Een aantal weken geleden kreeg een vriendin van mij haar eerste elektrische auto van haar werkgever, een Volkswagen ID.3 om precies te zijn. Even kort wat achtergrondinformatie: mijn vriendin heeft nog nooit elektrisch gereden, laat staan dat ze ervaring heeft met het praktische rijbereik en het opladen van een elektrische auto. Voor het eerst elektrisch rijden, is erg leuk! Althans, als je voorbereid bent en weet wat je te wachten staat. Of in het geval van mijn vriendin - als je vriendinnen hebt die wél ervaring hebben met elektrische auto's...

Je voelt 'm waarschijnlijk al aankomen, een uur nadat mijn vriendin haar elektrische auto in ontvangst nam ging mijn telefoon: "Help, mijn auto heeft nog maar 10% batterij, mijn laadpas is nog niet binnen, wat moet ik doen?!"

Ben je benieuwd hoe dit verhaal afliep en welke tips wellicht jou kunnen helpen als je de overstap overweegt? Lees gauw verder! 

Tip 1: you got this

Je zult je verbazen over het feit hoe makkelijk en comfortabel elektrisch rijden is. Iedereen kan het, dus jij ook absoluut. You got this en al helemaal met deze tips. 

Tip 2: Download de app van Shell Recharge

De nachtmerrie van iedere beginnende elektrische rijder: je ontvangt je elektrische auto zonder uitleg, met een rijbereik onder de 10% én je laadpas is nog niet binnen. Laten we overigens vooropstellen dat het niet normaal is dat je gloednieuwe elektrische auto met slechts 10% rijbereik wordt afgeleverd zonder verdere instructies. 

Toch overkwam deze nachtmerrie mijn vriendin. En wat doe je dan? Logischerwijs hulplijnen inschakelen, Googelen of bekenden bellen die wel ervaring hebben met elektrische auto's. Zo gezegd, zo gedaan, in paniek belde mijn vriendin mij op. "Tjillie, help wat moet ik doen?! Ik moet morgen naar mijn werk, maar ik kan geen kant op met zo weinig range. En mijn laadpas komt pas morgen binnen. 

De eerste tip die ik haar gaf was: download de app van Shell Recharge en maak een account aan. Om twee redenen. Via de app van Shell Recharge beschik je namelijk direct over een digitale laadpas. Wat betekent dat je dus wel terecht kunt bij openbare laadpalen en snellaadstations van Shell Recharge. Naast een laadsessie starten en stoppen kun je via deze handige app ook alle beschikbare laadpalen in Nederland bekijken. Je kunt controleren of de laadpaal bezet is, met welk laadvermogen de laadpaal kan laden en wat de bijbehorende kosten zijn. Wat ook echt top werkt in deze app is navigeren naar de laadpaal via Google Maps of Waze. Het probleem van mijn vriendin was met deze tip gelukkig snel opgelost. 

Tip 3: Download de app van de elektrische auto

"Of toch niet... Want laadt mijn auto wel als ik 'm heb gekoppeld aan een laadpaal? Hoe kan ik de laadsessie in de gaten houden en controleren of mijn auto is opgeladen? En moet ik ook parkeerkosten betalen als mijn elektrische auto aan een laadpaal staat?"

Vragenvuur nummer twee werd op mij afgevuurd ;) Al deze vragen zijn binnen no-time beantwoord zodra je de app van je auto hebt gedownload en geïnstalleerd. Via de app - in het geval van mijn vriendin Volkswagen - kun je namelijk heel gemakkelijk je actuele actieradius en laadsessie in de gaten houden. Ook hebben de meeste apps handige features zoals bijvoorbeeld voorverwarmen. Ideaal in de winterperiode, dat bespaart je weer tijd met het krabben van je auto. Helaas moet je ook voor een elektrische auto parkeerkosten betalen in de betaalde parkeerzones. Zit de auto vol? Dan kun je 'm loskoppelen en eventueel verplaatsen. 

Tip 4: Wees een sociale elektrische rijder

Over verplaatsen gesproken.. Wees een sociale elektrische rijder en zorg ervoor dat je je auto verplaatst zodra de auto is opgeladen. Dit zou jij andersom ook prettig vinden als er plek voor jou wordt gemaakt. Wel zo fijn dat elektrische rijders niet onnodig laadplekken bezet houden. Dat vergt inderdaad iets meer geduld en tijd, maar het levert wel blije elektrische rijders op! 

Tip 5: zorg voor meerdere laadpassen

Op dit moment is het nog niet mogelijk om een laadsessie met je pinpas af te rekenen. Daarom is het wel handig om meerdere laadpassen bij je te hebben. Zo heb je altijd een back-up plan mocht je toch ergens moeten opladen. Via de website laadpastop10.nl kun je verschillende laadpassen met elkaar vergelijken en daardoor de laadpas kiezen die het beste bij jou past. 

Tip 6: Download de app van Fastned

Ga je voor het eerst snelladen? Dan raad ik je aan om de app van Fastned te downloaden en een account aan te maken. Via de app van Fastned kun je een betaalmethode koppelen en een laadsessie starten en stoppen. Ook kun je de snelladers op jouw route bekijken. Handig! 

Ben je benieuwd welke apps ik verder op mijn telefoon heb staan? Check dit artikel en doe er je voordeel mee.

Tip 7: Houd altijd een marge van 20 kilometer aan

Als elektrische rijder komt de volgende vraag regelmatig terug: Hoeveel kilometer moet ik rijden en hoeveel range heb ik daarvoor nodig? 

Mijn tip: houd altijd een marge van ongeveer 20 kilometer aan. Dan zit je safe. In het begin is het natuurlijk lastig in te schatten hoeveel rijbereik je daadwerkelijk op een volle accu kunt rijden. Gaandeweg zul je hier meer feeling mee krijgen en zal de auto op basis van jouw rijgedrag het praktische rijbereik aanpassen. Het is overigens niet zo dat als je auto voor 100% vol zit, dat je in de praktijk ook daadwerkelijk zoveel kilometer kunt rijden. Je rijdt er altijd een aantal kilometer vanaf, een speling van 20 kilometer is dus echt aan te raden.

Andere tips?

Tot zover mijn tips die mij tot nu toe altijd goed hebben geholpen. Ben ik er een vergeten? Laat het gerust weten, zo kunnen we elkaar verder helpen! 

9 redenen om de EV-Experience in Zandvoort te bezoeken

Mail of bel ons
We helpen graag

085 48 71 441 info@mobilityservice.nl