Beoordeeld met 9,3
085 4871441

Zo kun je subsidie voor een elektrische auto in 2024 aanvragen

Volvo XC40

Nieuw jaar, nieuwe auto? Goed nieuws voor particulieren die overwegen een nieuwe elektrische auto aan te schaffen of te leasen. Vanaf 9 januari, vanaf 09.00 uur, is het weer mogelijk om een subsidieaanvraag in te dienen voor de Subsidie Elektrische Personenauto's Particulieren (SEPP) en een terugbetaling van maximaal 2.950 euro te ontvangen. Het budget voor dit jaar bedraagt 58 miljoen euro, een aanzienlijk bedrag. Echter, zoals in voorgaande jaren, werd het jaarbudget snel opgebruikt. Wees dus snel als je van plan bent om in aanmerking te komen. Benieuwd naar de voorwaarden en hoe je de aanvraag kunt indienen? Lees verder voor meer informatie!

Wie kan er in aanmerking komen voor de subsidie elektrische auto's in 2024?

Volvo XC40

Alleen particulieren die een nieuwe elektrische auto willen kopen of private leasen komen in aanmerking voor de SEPP. Via de website van het RVO kun je een aanvraag indienen. Hieronder hebben we stapgewijs uitgelegd wat er bij zo'n aanvraag allemaal komt kijken en hoe lang zo'n proces duurt.

Voor welke auto's kun je subsidie aanvragen?

Niet iedere nieuwe elektrische auto komt in aanmerking voor de subsidie. Op de Autolijst SEPP van de Rijksoverheid kun je precies bekijken welke modellen, merken en uitvoeringen wél voldoen aan de gestelde voorwaarden. Er zijn namelijk wel wat modellen die bijvoorbeeld wel in aanmerking komen, maar wel alleen in een bepaalde uitvoering. Houd hier dus rekening mee.

Voorwaarden subsidie elektrische auto in 2024

Om in aanmerking te komen voor de subsidie, moet de aanvrager - jijzelf in dit geval - de koopovereenkomst en de auto aan bepaalde voorwaarden voldoen. Hieronder hebben wij uiteengezet welke voorwaarden gelden.

De aanvrager:

 • Is particulier

 • Heeft een geldig woonadres in Nederland

 • Je kunt slechts één keer subsidie krijgen als je voldoet aan de voorwaarden in de looptijd van SEPP

De koopovereenkomst:

 • Je hebt een schriftelijke overeenkomst van de aanschaf van de nieuwe elektrische auto

 • De koopovereenkomst staat op jouw naam: de naam van de subsidieaanvrager

 • De koopovereenkomst is op of na 1 januari 2024 afgesloten

De auto:

 • Is nieuw

 • Staat op of na 1 januari 2024 op jouw naam in het kentekenregister

 • Is 100% elektrisch en heeft een actieradius van minimaal 120 kilometer (WLTP)

 • Staat met de nieuwprijs (cataloguswaarde) op jouw naam in het kentekenregister en is minimaal 12.000 en maximaal 45.000 euro

 • Staat op jouw naam in het kentekenregister zodra deze is geleverd

 • Is gekocht en staat minimaal drie jaar op jouw naam, gerekend vanaf de datum van eerste inschrijving en tenaamstelling in het kentekenregister.

 • Wil je toch eerder van auto wisselen? Dan kun je via het RVO een verzoek indienen, mits je voldoet aan bovenstaande voorwaarden.

Wanneer krijg je subsidie voor een nieuwe elektrische auto?

Subsidieaanvraag nieuwe elektrische auto

In bovenstaande afbeelding kun je bekijken welke stappen je moet doorlopen om een aanvraag in te dienen en hoe het verwerkingsproces verloopt. Na de subsidieaanvraag ontvang je een bevestigingsmail en binnen 4 weken wordt er een beslissing genomen (beslistermijn is maximaal 13 weken). Ben je benieuwd naar een update? Je kunt je aanvraag monitoren via de digitale omgeving van het RVO. Als de aanvraag wordt goedgekeurd ontvang je de brief 'subsidieverlening'.

Ben je benieuwd wanneer je subsidie krijgt voor een nieuwe elektrische auto? Bekijk hieronder of de data in het kentekenregister en kentekenbewijs overeenkomen.

Kentekenregister

OVI-kentekencheck RDW

 1. Datum eerste toelating

 1. Datum eerste toelating

 1. Datum eerste inschrijving in Nederland

 1. Datum eerste tenaamstelling in Nederland

 1. Datum tenaamstelling

 1. Datum laatste tenaamstelling

Volkswagen ID.3

De Volkswagen ID.3. dit jaar een goede keuze

Mobility licenseplate

Mail of bel ons
We helpen graag

085 48 71 441 info@mobilityservice.nl