Beoordeeld met 9,3
085 4871441

Winterbanden voor de elektrische auto

De autoband is hét onderdeel dat je elektrische auto verbindt met het wegdek. Helemaal gedurende winterse omstandigheden is de juiste autoband belangrijk voor de rijveiligheid. In dit artikel gaan we je meer vertellen over winterbanden voor de elektrische auto en waarom het bij kan dragen aan jouw rijveiligheid.

Winterbanden voor een elektrische auto

Waar bandenproducenten speciale zomerbanden ontwikkelen voor elektrische auto’s, is dit voor winterbanden nog geen gemeengoed. Dit is dan ook een van de redenen dat winterbanden bijdragen aan een lagere actieradius. Echter bieden de banden onder winterse omstandigheden meer grip waardoor het een verstandige keuze kan zijn om ze toe te passen tijdens de winterbanden

Winterbanden hebben speciale eigenschappen, namelijk:

  • De band wordt geproduceerd met een zachter rubbermengsel waardoor het rubber soepel blijft bij lage temperaturen;

  • Het loopvlak van de band is voorzien van speciale lamellen voor een groter contactoppervlak tijdens gladde omstandigheden.

Wanneer zijn winterbanden voor een elektrische auto nodig?

Winterbanden zijn niet alleen belangrijk bij winterse omstandigheden met vorst en sneeuwval. Het toegepaste rubbermengsel waarmee de band geproduceerd wordt blijft soepeler bij lager temperaturen. Zodra de temperatuur onder de 7 graden Celsius komt, presteert een winterband al beter dan een zomerband. Juist omdat een elektrische auto relatief veel vermogen en koppel heeft is het verlies van grip onder winterse omstandigheden een veel gehoord probleem. Een elektrische auto geeft zijn vermogen direct af waardoor slip snel op kan treden. Reden te meer waarom het toepassen van winterbanden op een elektrische auto is aan te bevelen.

Daarnaast heeft een elektrische auto een relatief hoog gewicht. Dit hogere gewicht resulteert in een langere remweg. Als de temperatuur onder de 7 graden Celsius komt neemt de remweg van een auto met zomerbanden al toe ten opzichte van dezelfde auto met winterbanden. Onder winterse omstandigheden wordt dit verschil alleen maar groter en kan de remweg zelfs verdubbelen bij een snelheid van 50 km/h zoals in onderstaande illustratie ook wordt aangegeven.

Remweg met winterbanden

Naast het veiligheidsaspect is het in sommige gevallen verplicht om de auto van winterbanden te voorzien. In Europa zijn meerdere landen die de winterbanden verplicht stellen tijdens winterse omstandigheden, in sommige gevallen is het zelfs verplicht gedurende een bepaalde periode van het jaar.

Aan de hand van onderstaande opsomming wordt snel duidelijk wanneer winterbanden voor jou noodzakelijk zijn:

  • ‘Ik ga jaarlijks op wintersport.’

  • ‘Te allen tijde wil ik rijden met de best presterende band, passend bij de weersomstandigheden.’

  • ‘In de winter maanden december/januari/februari/maart rij ik een-/meermaals in het buitenland.’

Winterbanden onder jouw elektrische auto

Heb je winterbanden als extra service opgenomen in jouw leasecontract, dan kan je deze zelf laten wisselen bij een Profile Tyrecenter bij jou in de buurt. Het staat je vrij dit in te plannen op een moment dat dit jou het beste uitkomt.

Wil je graag alsnog winterbanden voor jouw elektrische leaseauto en heb je deze nog niet opgenomen in jouw leasecontract? Neem dan contact met ons op zodat wij jou kunnen adviseren over de banden en de bijkomende kosten. Wij helpen je hier graag mee verder.

9 redenen om de EV-Experience in Zandvoort te bezoeken

Mail of bel ons
We helpen graag

085 48 71 441 info@mobilityservice.nl