Beoordeeld met 9,3
085 4871441

Subsidie elektrische auto, hoe zit dit precies?

Skoda ENYAQ

Per 1 juli 2020 kon je als particulier bij het privé leasen of kopen van een nieuwe of tweedehands (compacte) elektrische auto in aanmerking komen voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Echter was er zoveel belangstelling voor, dat het jaarbudget na een aantal dagen al op was. Goed nieuws voor de particulier; vanaf 10 januari 09.00 uur is het weer mogelijk om subsidie aan te vragen.

Voor een nieuwe elektrische auto kun je dit jaar maximaal 2.950 euro subsidie krijgen. Voor een gebruikte elektrische auto kun je 2.000 euro subsidie aanvragen. Het maximale jaarbudget is vastgesteld op 67.000.000 euro voor nieuwe elektrische auto’s. Voor gebruikte elektrische auto’s is het jaarbudget 32.400.000 euro. Op de website van het RVO kun je de voorwaarden bekijken en een aanvraag indienen. Een tip, wacht niet te lang, het zou ons niet verbazen dat het jaarbudget deze keer ook snel op is! 

De subsidieregeling loopt vanaf 1 januari 2023 tot 29 december 2023. In dit artikel leggen we uit hoe je in aanmerking kunt komen voor de subsidieregeling en hoe je deze kunt aanvragen.

Populariteit elektrische auto’s

De afgelopen jaren is de populariteit van de elektrische auto enorm toegenomen. De elektrische auto is met name zeer geliefd onder de zakelijke rijder. Voorheen werd de elektrische auto voornamelijk gekozen vanwege de gunstige fiscale voordelen. Inmiddels begint het duurzame karakter ook een steeds belangrijkere rol te spelen. Met deze subsidieregeling wil het Kabinet het elektrisch rijden ook voor particulieren toegankelijk maken.

Subsidieregeling elektrische auto’s

Als particulier kun je voor de subsidieregeling eenmaling in aanmerking komen als je een nieuwe of tweedehands elektrische auto gaat leasen of aanschaffen. Denk bijvoorbeeld aan een Skoda ENYAQ iV. Op de website van het RVO kun je meteen controleren welke merken, modellen en type elektrische auto’s in aanmerking komen voor de subsidieregeling. De hoogte van de geregistreerde catalogusprijs in het kentekenregister van het RDW is hierin leidend.

Voorwaarden elektrische auto’s

De subsidieregeling geldt overigens niet voor iedere elektrische auto. Er zijn bepaalde voorwaarden vastgesteld. De voorwaarden zijn gebaseerd op de actieradius, oorspronkelijke catalogusprijs en de minimale bezetsduur. Bovendien zijn er voorwaarden opgesteld om misbruik te voorkomen. In het overzicht hieronder gaan we iets dieper in op de verschillende termen en voorwaarden die van toepassing zijn voor de subsidieregeling.

Begrippenlijst subsidieregeling

Hieronder de belangrijkste begrippen die terugkomen in de subsidieregeling. Je kunt de website van het RVO raadplegen voor een overzicht van alle begrippen.

Actieradius

De actieradius is de afstand die de elektrische auto aflegt zonder op te laden. De actieradius wordt gemeten aan de zogeheten WLTP-testmethode. De WLTP is een graadmeter voor de hoeveelheid CO2-uitstoot van een personenauto.

Catalogusprijs

De catalogusprijs is de nieuwprijs die geldt op de datum dat het kenteken is afgegeven. Deze prijs is inclusief BTW, bpm en opties die door of namens de fabrikant of importeur zijn aangebracht, voordat het kenteken is afgegeven. Alle opties die voor datum eerste toelating zijn aangebracht vallen onder de catalogusprijs. De catalogusprijs van een auto kun je heel gemakkelijk via de website van het RDW controleren.

Eerste toelating

De eerste toelating is ook wel de datum waarop de auto voor het eerst is geregistreerd. De datum kun je tevens terugvinden op het kentekenbewijs.

Gebruikte personenauto

Het woord zegt het eigenlijk al, een gebruikte personenauto gaat om een elektrische auto die niet meer nieuw is.

Nieuwe personenauto

Een nieuwe personenauto wordt officieel erkend als nieuwe personenauto als de vermelding in het kentekenregister RDW gelijk zijn:

  • De datum eerste toelating;

  • De datum eerste tenaamstelling;

  • De datum waarop de personenauto voor het eerst op kenteken is geregistreerd.

Subsidie nieuwe elektrische auto aanvragen

Subsidie voorwaarden elektrisch nieuw

Voor een nieuwe elektrische auto kun je maximaal 2.950 euro subsidie aanvragen. Indien je subsidie voor een nieuwe elektrische auto wilt aanvragen moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je bent particulier;

  • Je hebt een geldig woonadres in Nederland;

  • In de looptijd van SEPP kun je één keer subsidie krijgen mits je voldoet aan de voorwaarden;

  • Getekend schriftelijk koopovereenkomst op of na 1 januari 2023 en staat op jouw naam;

  • Het gaat om een nieuwe elektrische auto;

  • De catalogusprijs (oorspronkelijke nieuwprijs) is niet lager dan 12.000 euro en niet hoger dan 45.000 euro;

  • Zodra de auto is geleverd zet je die op jouw naam in het kentekenregister. De auto hoeft nog niet geleverd te zijn als je de subsidie aanvraagt;

  • De gekochte nieuwe elektrische personenauto staat minimaal 3 jaar op jouw naam. Dit is gerekend vanaf de datum van 1e inschrijving en tenaamstelling in het kentekenregister; 

  • De elektrische auto heeft een actieradius* van minimaal 120 kilometer (WLTP).

Subsidie gebruikte elektrische auto aanvragen

subsidie voorwaarden gebruikt elektrisch

Voor een gebruikte elektrische auto kun je maximaal 2.000 euro subsidie krijgen. Wil je subsidie aanvragen voor een gebruikte elektrische auto? Dan zijn de volgende voorwaarden van toepassing:

  • Je bent een particulier;

  • Je hebt een geldig woonadres in Nederland; 

  • In de looptijd van SEPP kun je één keer subsidie aanvragen als je voldoet aan de voorwaarden;

  • Getekend en schriftelijk koopovereenkomst op of na 1 januari 2023 en staat op jouw naam;

  • De auto is als elektrische auto ontwikkeld en is niet omgebouwd tot een elektrische auto;

  • De elektrische auto heeft een actieradius* van minimaal 120 kilometer;

  • De catalogusprijs (oorspronkelijke nieuwprijs) is niet lager dan 12.000 euro en niet hoger dan 45.000 euro;

  • Voor de aankoop van de elektrische personenauto heb je een schriftelijke koopovereenkomst gesloten met een autobedrijf dat de RDW-erkenning ‘Bedrijfsvoorraad’* heeft;

  • De gekochte nieuwe elektrische personenauto staat minimaal 3 jaar op jouw naam. Dit is gerekend vanaf de datum van 1e inschrijving en tenaamstelling in het kentekenregister;

  • De gebruikte elektrische auto heeft niet eerder op de naam van de subsidieaanvrager gestaan of van een persoon die op hetzelfde adres woont.

Na de aanvraag ontvang je een e-mail als ontvangstbevestiging. Binnen 13 weken ontvang je bericht vanuit het RVO.

Tesla sleutel

Bijtelling elektrische auto 2024

Mobility licenseplate

Mail of bel ons
We helpen graag

085 48 71 441 info@mobilityservice.nl