Beoordeeld met 9,3
085 4871441

Review Mercedes-Benz EQE: dé zakelijke leaseauto voor lange afstanden

Met de komst van de Mercedes-Benz EQE voegt Mercedes weer een elektrische auto toe aan de vloot. En wat voor een! Onze EV-experts zijn het over één ding eens: als je het hebt over een rijk uitgeruste auto met bomvol opties, dan heb je het over de Mercedes-Benz EQE. Bovendien is de Mercedes-Benz EQE uitgerust met het grootste accupakket ter wereld. Er is geen enkele concurrent die een EV met een accupakket van 100 kWh aanbiedt. De auto is nét uit op de markt, maar als EV-expert hebben wij de elektrische Mercedes-Benz EQE 350+ de afgelopen periode al uitgebreid getest. In deze review over de Mercedes EQE 350, deelt onze EV-expert Thom zijn ervaringen met de nieuwste elektrische auto van Mercedes. 

Review Mercedes-Benz EQE

Het design van de Mercedes EQE

Als je voor, naast of achter de EQE staat, herken je meteen dat het een elektrische auto van het merk Mercedes-Benz betreft. De auto lijkt bijna een te heet gewassen EQS! Kenmerken aan de designtaal van Mercedes-Benz voor de EQ lijn, is de vorm die lijkt op een 'rupsje. Althans, dat vind ik. Een lange, lage neus. Een ronde cabine en een korte achterkant bewerkstelligen dit beeld. Bovenal heeft Mercedes-Benz hier gekozen voor efficiency. De vorm draagt bij aan een extreem lage luchtweerstand, lager zelfs dan die van een Tesla Model 3! Deze lijn hebben ze nog verder doorgetrokken door de kieren en zogenaamde 'panel-gap' heel strak te houden. In de grille, of nou ja, grille.... Het paneel dat lijkt op een grille, heeft Mercedes-Benz voorzien van sterretjes.

Het interieur van de Mercedes EQE

Mercedes-Benz staat bekend om luxe en comfort. Dit zijn dan ook de termen die exact omschrijven hoe deze Mercedes van binnen is. Hoogwaardige materialen zoals alcantara, zachte kunststoffen en leer zijn door het hele interieur te vinden. De zwarte hemelbekleding maakt het af. Ook in details doet de EQE het goed, de Mercedes-Benz ster is veelvuldig in de sierlijst terug te vinden, heel chique. Ook voelt alles degelijk aan, geen kraakjes en strak aansluitende interieurpanelen dragen bij aan een ervaring die we eigenlijk nog niet eerder in een gelijkwaardige EV hebben gezien. Ook de stoelen van de EQE dragen hier aan bij, veel instelmogelijkheden en een zeer mooie kwaliteit leer zorgen ervoor dat je op een heel prettige plek zit tijdens het rijden met de auto.

Waar het interieur bij Mercedes-Benz de laatste tijd vooral bekend van is, is het grote MBUX infotainment systeem. Ook in de EQE is dit een blikvanger. Een snel werkend en zeer scherp beeld kenmerken het infotainment systeem. Ook hier zijn de details weer prachtig, water dat zelfs op de kaart 'golft' alsof het echt is, heel leuk gedaan! Verder is deze luxe Mercedes (optioneel) uit te rusten met het kwalitatief zeer goed klinkende Burmester audiosysteem. Al met al is het van binnen echt een beleving op zich!

Rijeigenschappen van de Mercedes EQE

Het rijden met de Mercedes-Benz EQE laat zich het beste omschrijven als het rijden op een wolk. Super comfortabel, weinig sportief en niet revolutionair snel. Uiteraard hebben we de 292pk sterke basisversie  EQE 350+ getest, er komen nog twee sportievere versies aan. Een EQE 43 AMG en een 53 AMG, waarvan de eerste inmiddels al leverbaar is! Onze verwachting is dat, gezien de geteste ook een AMG-Line betreft, dat ook dit vooral comfortabele reisauto's zullen zijn.

De wegligging van de EQE is zoals gezegd ingezet op comfort. Zelfs in de sportstand, is de auto vooral relaxt en comfortabel. Door de achterwielaandrijving heb je nog een licht sportief gevoel, maar dat verdwijnt alweer snel als je een bocht neemt. De besturing van de EQE is flink bekrachtigd, een beetje wollig en weinig communicatief. Eigenlijk zoals we dat van Mercedes-Benz kennen en zouden verwachten. Wat aan dit gevoel bijdraagt is dat het een relatief zware EV is met zijn gewicht van 2.355kg rijklaar. Desalniettemin is het in een rechte lijn, eenmaal op snelheid, uiterst aangenaam toeven in de EQE. Ik zou dit qua gevoel echt aanraden als je veel kilometers op de snelweg doorbrengt.

Actieradius en opladen

Voor een elektrische auto is, ondanks de looks, het rijden en het interieur, vaak de EV-ervaring bepalend. Mercedes-Benz heeft ervoor gekozen om de EQE uit te rusten met een indrukwekkend accupakket van maar liefst 100 kWh. Er is op dit moment nog geen concurrent die dit heeft. Dit immense accupakket zou er volgens de WLTP-testmethode voor moeten zorgen dat je tot 646 kilometer zou moeten kunnen rijden. In de praktijk zal dit rond de 500 á 525 kilometer komen te liggen. Kijkend naar onze eerste ervaringen kwamen we met een beetje doorrijden aan 20 kWh/100km. Dat zou zich dus vertalen in een actieradius van 500 kilometer. Zoals gezegd, met enigszins doorrijden, ik ben er vrij zeker van dat het met een lichte rechtervoet nog flink beter kan worden.

Het opladen met de EQE is dan weer minder revolutionair, althans de DC-snellader. Met 170 kW snelladen is de auto in circa 33 minuten weer voor 80% opgeladen. Hier zijn al concurrenten, zelfs in prijsklasses lager, die door middel van 800V laadinfrastructuur, hier overheen gaan met 250 kW. Desondanks is 33 minuten natuurlijk niet super lang, een bakje koffie en je mail bijwerken en je kan weer verder. Waar Mercedes-Benz zich wel onderscheidt is de AC-boordlader. Het is duidelijk dat Mercedes-Benz goed heeft gekeken naar het Duitse laadnet en de Duitse zakelijke rijder. In Duitsland staan relatief veel 22 kW laadpalen, helemaal in vergelijk met Nederland waar 11 kW de standaard min of meer is. Optioneel is de EQE namelijk uit te rusten met een 22 kW AC-boordlader waarmee de auto in circa 5 uur weer volledig is opgeladen. Laad je op met de standaard 11 kW boordlader, dan is de auto in 9 uur en 45 minuten weer vol geladen.

Conclusie: de zakelijke leaseauto voor lange afstanden

Als grootste EV-expert zijn wij onder de indruk van de Mercedes-Benz EQE. De auto is comfortabel, zeer rijk uitgerust, heeft uitstekende rijeigenschappen, heeft een uitstekende actieradius van 646 kilometer (WLTP) dankzij het 100 kWh accupakket en tot slot is de auto binnen 33 minuten weer voor 80% opgeladen. Indrukwekkende cijfers wat ons betreft! De volledig elektrische auto van Mercedes biedt daarom veel comfort voor lange afstanden. Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat zakelijke rijders die veel kilometers maken enthousiasts worden van de Mercedes-Benz EQE.

Bijtelling en levertijd

Heb je als zakelijke rijder interesse in de Mercedes-Benz EQE 350+? De volledig elektrische Mercedes heeft een netto bijtelling van 600 euro (schijf 2) en is zakelijk te leasen vanaf 900 euro.

Profiteer nu nog van de subsidie voor elektrische bedrijfsauto's

Mail of bel ons
We helpen graag

085 48 71 441 info@mobilityservice.nl