Beoordeeld met 9,3
085 4871441

Mazda MX-30 review

Onlangs beleefde de eerste elektrische Mazda zijn officiële debuut. De Mazda MX-30 is een elektrische crossover, maar lijkt in vele opzichten op een brandstofauto. Zelfs de aanschafprijs ligt op hetzelfde niveau als de brandstofvariant van de elektrische Mazda.

Ook voor de zakelijke rijder niet geheel onbelangrijk, is de Mazda MX-30 een interessante keuze? In deze review testen we de Mazda MX-30 op zijn rijeigenschappen, laadmogelijkheden en actieradius.

Video Mazda MX-30

Exterieur + interieur Mazda MX-30

Het design van de elektrische Mazda is herkenbaar voor het automerk. De auto heeft strakke lijnen, een dichte grille en ‘freestyle’ achterdeuren. De deuren slaan in tegenovergestelde richting open, wat net even een ander effect oplevert. Ook zijn wij erg fan van de achterlampen. Wij vonden het zelf iets weghebben van de achterlampen van de Ferrari Portofino.

Je hebt de keuze uit verschillende lakcombinaties. Je kunt kiezen voor één lak, of voor een combinatie van twee lakken.

Voor het interieur heeft Mazda gebruik gemaakt van verschillende materialen waaronder kurk. Kurk? Ja kurk. Je zou het in eerste instantie niet bedenken bij het interieur van de auto, maar het het is weer eens iets anders qua interieurdesign. En dat is waarom Mazda juist deze materiaalkeuze heeft gemaakt.

Rijeigenschappen Mazda

De auto lijkt in vele opzichten dus op een brandstofauto. Voor degene die de overstap naar een elektrische auto toch nog iets te heftig vindt, kan de Mazda MX-30 daarom wellicht een uitkomst zijn.

Wat ons vooral is bijgebleven zijn de rijeigenschappen van de elektrische Mazda. De Mazda MX-30 is niet alleen vergelijkbaar qua prijs met een benzineauto, maar ook qua rijeigenschappen. Een van de USP’s van een elektrische auto is het directe vermogen. Een elektrische auto komt ontzettend snel van z’n plek. Qua vermogen is de auto bescheiden. Met een vermogen van 143pk en een koppel van 265Nm is de auto voor een elektrische auto van dit formaat niet groots. De cijfers geven het al aan, en ons vermoeden werd (helaas) toch bevestigd toen we het gas eens flink indrukten. De Mazda MX-30 is voor een elektrische auto ietwat aan de tragere kant. De auto gaat van 0 naar 100 in 9 seconden. Dit zijn nette cijfers, in vergelijk met de concurrentie valt het echter wel tegen. Toen we wegreden twijfelden we zelfs een moment of we niet per ongeluk een benzinevariant hadden meegenomen. Daarnaast beschikt de elektrische Mazda MX-30 ook over een ‘motorgeluid’ wat deze twijfel kracht bijzet.

De elektrische Mazda heeft een prima wegligging. Door de naam ‘MX’, wat Mazda Xperience betekent, verwacht je een dynamische wegligging zoals bij bijvoorbeeld zijn ‘broertje’ de Mazda MX-5. Een dergelijke auto is het echter door zijn crossover carrosserie niet. Qua rijgedrag weet hij dit aardig te verbloemen. Door het lichte accupakket rijdt de auto als een auto met verbrandingsmotor. De auto stuurt vlot en direct, zoals we van een Mazda gewend zijn. Wat wel opviel was dat, mede door de crossover carrosserie, er wel bodyroll was in bochten.

Actieradius Mazda MX-30

De Mazda MX-30 beschikt over een 35,5 kWh accupakket en heeft daarmee een actieradius van 200 kilometer volgens de WLTP-testnorm. In de praktijk zal de actieradius neerkomen op zo’n 180 kilometer.

Uit onderzoek is weliswaar gebleken dat een gemiddelde automobilist ongeveer 30 kilometer per dag rijdt. Een elektrische auto met een actieradius van 200 kilometer zou in theorie dus ruimschoots zijn. Anno 2020 vinden wij een elektrische auto met een 35,5 kWh accupakket toch wel enigszins beperkt. Er zijn inmiddels elektrische auto’s (Kia e-Niro) op de markt met een actieradius van minimaal 400 kilometer. Weliswaar zijn deze auto’s een stukje duurder, maar daar krijg je wel meer kilometers voor terug.

Opladen Mazda MX-30

De Mazda MX-30 beschikt over een 1-fase boordlader. Dit komt de oplaadtijd helaas niet ten goede. Bij een openbare laadpaal moet je rekening houden met een oplaadtijd van 10 uur (laadvermogen van 3,7 kW). Bij een snellaadstation kun je met de Mazda MX-30 met een laadvermogen van maximaal 50 kW DC snelladen. Dat is positief! Binnen een halfuur is de auto weer voor 80% opgeladen.

Conclusie Mazda MX-30

De Mazda MX-30 is een toffe auto, en in vele opzichten vergelijkbaar met een brandstofvariant. Als je de brug van brandstof naar elektrisch nog te groot vindt, dan is de Mazda MX-30 wellicht een goede keuze. Echter zouden wij de auto als EV expert niet als eerste keuze aanraden. Dit heeft puur en alleen te maken met de grootte van het accupakket en de laadmogelijkheden. Wij vinden het dan ook een auto die je niet rationeel zou kiezen maar wellicht wel emotioneel!

Mazda MX-30 leasen

Ben je een echte Mazda liefhebber? Dan is de Mazda MX-30 echt iets voor jou! De Mazda MX-30 is al te leasen vanaf 470 euro per maand en heeft een nettobijtelling van 82 euro per maand (belastingschaal 37,35%).

Profiteer nu nog van de subsidie voor elektrische bedrijfsauto's

Mail of bel ons
We helpen graag

085 48 71 441 info@mobilityservice.nl