Beoordeeld met 9,3
085 4871441

Hyundai IONIQ 5 uitgeroepen tot Trekauto van het Jaar 2022

Voor het eerst in de geschiedenis is een volledig elektrische auto uitgeroepen tot Trekauto van het Jaar 2022. Ieder jaar houdt de ANWB een verkiezing waarbij de nieuwste auto’s in aanmerking komen voor de felbegeerde titel. De finalisten bestonden dit jaar alleen uit (deels) elektrische auto’s. De jury heeft de modellen op verschillende factoren – waaronder prestaties, comfort en toegestaan trekgewicht – beoordeeld en de uitslag is duidelijk. De Hyundai IONIQ 5 – een van de meest populaire elektrische auto’s van dit moment – gaat er met de titel vandoor! Waarom? Lees gauw verder! 

Trekgewicht van een elektrische auto

Een paar jaar geleden was het trekgewicht van een elektrische auto redelijk beperkt. Een trekhaak was mogelijk, maar dan bijvoorbeeld alleen als fietsendrager. Dat moet anders, dachten de automerken. Een elektrische auto is in de basis uitermate geschikt, aangezien een elektrische auto een uitstekende wegligging heeft en direct vermogen. Het nadeel is dat het gewicht invloed heeft op de actieradius van een elektrische auto.

Toch zijn er steeds meer volwaardige elektrische auto’s die een caravan of bijvoorbeeld een paardentrailer kunnen trekken. Een collega is onlangs met zijn gezin, Polestar 2 én caravan op vakantie geweest. Een Polestar 2 heeft een maximaal trekgewicht van 1.500 kg. Ben je benieuwd naar zijn ervaringen? Binnenkort deelt hij al zijn tips en ervaringen in een uitgebreide review.

Beoordeling Voor Titel ‘ANWB Trekauto van het Jaar 2022’

Dit jaar zijn er 6 auto’s geselecteerd, waaronder 3 plug-ins en 3 volledig elektrische auto’s. De kandidaten zijn: Hyundai IONIQ 5 77 kW AWD, Kia Sportage 1.6 T-GDI, Volvo XC40 Recharge Pure, Lynck&Co 01, Peugeot 308 Hybrid 225 en Ssang Yong Korando e-Motion.

Zoals je in bovenstaande afbeelding kunt zien heeft de jury de auto’s beoordeeld op: Wegligging, prestaties, comfort, bediening, binnenruimte, exterieur, algemeen en prijs. Ook keek de jury onder meer naar de technische innovatie en toegestaan trekgewicht.

Wat ons direct opvalt is dat er niet echt is ingegaan op is de actieradius van de auto’s. Misschien nog wel veel belangrijker dan de andere factoren, aangezien het gewicht invloed heeft op de actieradius van een elektrische auto. Wij zijn dus heel benieuwd hoeveel invloed het trekgewicht van de caravan heeft gehad op de (deels) elektrische auto’s. Dit zijn misschien wel veel interessantere bevindingen en conclusies.

Hyundai IONIQ 5 Trekauto van het Jaar 2022

De jury kon per onderdeel maximaal vijf sterren geven. Als we kijken naar bovenstaande afbeelding, dan heeft de IONIQ 5 met vlag en wimpel gewonnen. Op ieder onderdeel is de elektrische auto beoordeeld met vijf sterren. De prestaties, gebruiksgemak, comfort en nieuwste technologische snufjes maakt deze auto tot een van de beste trekauto’s die zij ooit hebben gereden. De IONIQ 5 heeft met de caravan erachter nog steeds een uitstekende wegligging.

De Hyundai IONIQ 5 is terecht een van de meest populaire elektrische auto’s van dit moment. Het is een van de eerste auto’s die voorzien is van een 800V- systeem waarmee snelladen zeer stabiel en snel gaat. Bovendien beschikt de IONIQ 5 over het vehicle-to-load systeem, waarmee je stroom terug kunt leveren aan andere apparaten of auto’s. Ideaal dus voor kamperen.

De gewichtscategorie van de IONIQ 5 is in te stellen, waardoor het verwachte rijbereik van te voren wordt aangepast. Zo kun je dus van te voren je verwachte laadmomenten inplannen. Bovendien kan de auto met maar liefst 232 kW DC snelladen. Dit betekent dat je slechts 18 minuten nodig hebt om van 10% naar 80% op te laden. De elektrische auto onderscheidt zich op deze manier echt van de concurrentie. Mocht je op vakantie gaan met een IONIQ 5 en je moet opladen, dan is het wel zo fijn als dit snel gebeurt. Bovendien is een actieradius van minimaal 480 kilometer (WLTP) geen overbodige luxe. Houd hierbij wel rekening mee dat de actieradius in de praktijk veel lager zal uitvallen omdat je extra gewicht moet trekken.

De IONIQ 5 heeft een maximaal trekgewicht van 1.600 kg, terwijl de meeste elektrische auto’s uitkomen op een maximaal trekgewicht van 750 kg. Dit zal tevens een van de redenen zijn waarom de Hyundai IONIQ 5 dit jaar de titel ‘Trekauto van het jaar 2022’ heeft gewonnen.

Kandidaten verkiezing Trekauto van het Jaar 2022

De Kia Sportage is beoordeeld als ‘beste PHEV’. De auto heeft een goede wegligging en flink wat vermogen. Ook is de auto standaard voorzien van vierwielaandrijving.

De Volvo XC40 is ‘publieksfavoriet’. Oké een Volvo biedt ontzettend veel comfort en is standaard zeer rijk uitgerust, maar wat wij zelf een nadeel vinden aan deze auto is de actieradius. Ook zonder caravan loopt de actieradius van de Volvo XC40 behoorlijk snel terug. Wij zijn daarom erg benieuwd naar de actieradius van de elektrische XC40 in combinatie met een caravan.

De Lynk & Co 01 is beoordeeld als ‘complete reisauto’. Volgens de jury is de auto ruim, rijk uitgerust sterk en ook de prijs is gunstig. Wat zij als nadelig ervaren is de samenwerking tussen de elektrische aandrijflijn en brandstofmotor.

De Peugeot 308 is ‘voor de sportieve kampeerder’ vanwege de uitstekende motorprestaties en scherpe achteruitrijcamera. Zeker geen overbodige luxe met een caravan. 😉

Tot slot is de SsangYong door de jury bestempeld als ‘voordelig elektrisch rijden’. De auto heeft een gunstige prijs-kwaliteitverhouding, maar de afwerking en de elektrische prestaties zijn daarentegen iets minder.

Conclusie trekgewicht elektrische auto’s

Onze conclusie? Het trekgewicht van elektrische auto’s begint steeds interessanter te worden. Toch vinden wij het jammer dat er in deze verkiezing niet echt is ingegaan op wat voor invloed het trekken van een caravan heeft op de actieradius van een elektrische auto. Wat ons betreft een absolute must om volgend jaar in de beoordeling mee te nemen!

Profiteer nu nog van de subsidie voor elektrische bedrijfsauto's

Mail of bel ons
We helpen graag

085 48 71 441 info@mobilityservice.nl