Beoordeeld met 9,3
085 4871441

Eén op de drie nieuwe auto's elektrisch in Nederland

Nederland wordt internationaal gezien als grote speler als het gaat om elektrische auto's. Elektrische auto's zijn populair in ons land! En ja, dat komt deels door de lage bijtelling van elektrische auto's en vanwege het feit dat vanaf 2025 alle leaseauto's alleen nog maar volledig elektrisch mogen zijn. Maar tóch merk je ook dat de mindset verandert. Je kiest voor een EV vanwege de standaard rijke uitrusting, looks, uitstekende actieradius en de sublieme laadsnelheid! De IONIQ 5 en Kia EV6 kunnen bijvoorbeeld binnen 18 minuten al snelladen. In de eerste zeven maanden zijn er maar liefst 54.400 elektrische auto's nieuw geregistreerd. Van alle nieuwverkochte personenauto's is één op de drie elektrisch. Dit aantal is nog nooit eerder zo hoog geweest. Hetzelfde geldt voor de laadpalen in Nederland. Een derde van alle laadpalen in de Europese Unie staat in Nederland. Best indrukwekkend he?

Ambitie elektrische auto's in Nederland

Tabel verwachting EV's

De ambitie van de overheid is duidelijk. In 2025 moet 50% van alle nieuwverkochte personenauto's elektrisch (volledig of plug-in hybride) zijn. Vijf jaar later moeten alle nieuwverkochte personenauto's volledig elektrisch aangedreven zijn.

Dus we hebben nog even te gaan, maar we zijn goed op weg, want het aandeel elektrische auto's is de afgelopen jaren fors toegenomen in ons kikkerlandje. Zo lag het percentage elektrische auto's in 2016 rond de 5,8 procent, waarvan 1,1% volledig elektrisch was. Terwijl het aandeel elektrische auto's momenteel op maar liefst 31,75% ligt. Bizar he? Daarvan is het merendeel volledig elektrisch - namelijk 19,7% en een klein deel een plug-in hybride (12%).

Populaire elektrische auto's in Nederland

Grafiek over hoeveelheid EV's

De Tesla Model 3 is nog steeds de meest verkochte elektrische auto in Nederland met een totaal aantal van 42.143. Ook doen de Kia e-Niro, Hyundai Kona Electric en Volkswagen ID.3 het erg goed. Gezien het feit dat de Skoda ENYAQ iV pas leverbaar is sinds 2021, is het best een knappe prestatie dat het model van Skoda al in de top 10 staat.

Nederland telt meeste laadpalen in Europese Unie

Eén op de drie nieuwe auto's elektrisch in Nederland

Nederland is koploper met elektrische auto's én openbare laadpalen. Als we kijken naar het totaal aantal laadpalen in de Europese Unie, dan staan de meeste laadpalen in ons relatief kleine kikkerlandje. In juli telt Nederland 101.487 (semi) publieke laadpalen, terwijl dat aantal in 2017 drie keer zo lag was (namelijk 32.875).

Overzicht laadinfrastructuur Nederland

Opvallend is dat de minste laadpalen in Drenthe staan en de meeste in Zuid-Holland. Je ziet overduidelijk dat de meeste laadpalen zich in de Randstad en in het zuiden van ons land staan. Ook zijn de snelladers in Nederland toegenomen. In 2017 stonden er in totaal 755 snelladers, inmiddels is dit aantal verviervoudigt met in totaal 3.336 snelladers.

Profiteer nu nog van de subsidie voor elektrische bedrijfsauto's

Mail of bel ons
We helpen graag

085 48 71 441 info@mobilityservice.nl