Beoordeeld met 9,3
085 4871441

Beschikbaarheid, kosten en snelheid laadpalen moeten zichtbaar worden

Het aantal laadpalen en elektrische auto’s in Nederland is de afgelopen jaren behoorlijk gegroeid. Nergens ter wereld staan er per vierkante kilometer zoveel laadpalen als in Nederland. Dit betekent ook dat er steeds meer behoefte is aan informatie/data over de laadpalen. Denk hierbij aan de beschikbaarheid, snelheid en kosten van de laadpalen. Momenteel zijn er verschillende apps en websites die je kunt raadplegen. Echter kan het alsnog een behoorlijke puzzel zijn om de juiste informatie van de laadpalen te achterhalen. Dit moet anders, vindt Staatsecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur. De Staatssecretaris wil de aanbieders van de laadpalen verplichten om deze informatie te delen. De nieuwe regels wil de Staatsecretaris per juli invoeren, overigens moet het plan nog wel in behandeling worden genomen door de Tweede Kamer. 

Informatie laadpalen delen

Nederland telt inmiddels 59.860 openbare en semi openbare laadpalen. Het aantal snellaadpalen zit momenteel op 1.463 stuks. Het aantal elektrische auto’s neemt toe, zodoende ook vraag naar laadplekken. De verwachting is dat er komend jaar 1.000 extra openbare laadpalen in Nederland geplaatst zullen worden.

Momenteel is het nogal ingewikkeld om te achterhalen wat het kost om bij een openbare laadpaal te laden. De prijzen per kWh worden niet transparant gecommuniceerd zoals bijvoorbeeld wel het geval is bij een benzinepomp. Hier wil de Staatsecretaris van Infrastructuur verandering in brengen:

“Net als bij de benzinepomp zie je straks in één oogopslag wat het laden kost”, zegt Van Veldhoven “En weet je voordat je ernaartoe rijdt dat een laadpunt vrij is. Dat geeft zekerheid en vertrouwen.” De bedoeling is dat de nieuwe regels in juli ingaan. Het plan moet nog wel behandeld worden door de Tweede Kamer.

Minister van Staatsecretaris van Infrastructuur wil ervoor zorgen dat de data beschikbaar wordt gesteld voor bouwers van navigatieapps en prijsvergelijkers. De elektrische rijder krijgt op deze manier actuele informatie over waar de laadpalen zich bevinden, hoe snel deze laden en wat de stroom per kWh kost.

Profiteer nu nog van de subsidie voor elektrische bedrijfsauto's

Mail of bel ons
We helpen graag

085 48 71 441 info@mobilityservice.nl