Beoordeeld met 9,3
085 4871441

1 op de 4 nieuwe auto’s in 2022 volledig elektrisch in Nederland

ING Research verwacht een toename van 15% (tot 370.000) in het aantal nieuwregistraties van auto’s in 2022. Ook de elektrische auto blijft in populariteit stijgen dit jaar. Snelle leveringen en de wet- en regelgeving omtrent reductie van CO2-reductie, moeten ervoor zorgen dat 1 op de 4 nieuw verkochte auto’s volledig elektrisch zal zijn. 

Stijging met 15% in het aantal nieuwregistraties

Het jaar 2021 was een bijzonder jaar wat betreft het aantal nieuwregistraties. De aanhoudende coronapandemie en wereldwijd chiptekort zorgde voor een daling in de cijfers. Vanwege het chiptekort zijn de levertijden van nieuwe auto’s namelijk behoorlijk opgelopen. De verwachting is dat het chiptekort dit jaar iets minder wordt dan vorig jaar, waardoor de productiegroei en leveringen weer enigszins op gang zullen gaan komen.

Auto blijft populair in coronatijd

Als we kijken naar het afgelopen jaar dan heeft het thuiswerken een behoorlijke impact gehad op de auto-industrie. Je zag in 2020 een duidelijke afname (18%) in het aantal voertuigkilometers. In 2021 nam het wegverkeer juist weer toe, waardoor het aantal onderhoudsbeurten logischerwijs ook toenam. Naar verwachting blijft de auto populair, uit verschillende enquêtes is namelijk gebleken dat men ook na de coronacrisis vaker gebruik wil maken van de auto. Hierdoor blijft een afname in het totaal aantal afgelegde kilometers vanwege de coronapandemie enigszins beperkt (1%-4%).

Mobiliteitsbehoefte verandert

Vanwege het coronapandemie verandert de mobiliteitsbehoefte van veel bedrijven. Er is meer behoefte aan flexibiliteit. Daarnaast wordt er minder gereden, waardoor sommige auto’s langer door blijven rijden. Als je kijkt naar bovenstaande grafiek dan zijn het aantal private leaseauto’s juist zijn toegenomen. Het aantal zakelijke leaseauto’s in 2021 is nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van 2020.

1 op de 4 van de nieuw verkochte auto’s volledig elektrisch

Nederland is wereldwijd (na Noorwegen) koploper op het gebied van elektrische mobiliteit. Het aandeel volledig elektrische auto’s was 19,8% in 2021. De overheid stimuleert het elektrisch rijden volop met de subsidie voor particulieren en de lage bijtelling voor zakelijke rijders. Met name de zakelijke rijders zorgen voor een forse stijging in het aantal EV’s in Nederland. De verwachting is dan ook dat 1 op de 4 van de nieuw verkochte auto’s volledig elektrisch zal zijn. Het aanbod breidt namelijk alsmaar uit. Daarnaast worden de actieradius en de laadsnelheid van elektrische auto’s steeds beter. Ook worden de nieuwste modellen steeds betaalbaarder. Zowel de particulier als de zakelijke rijder is bij de keuze voor een EV wel redelijk gefocust op het financiële aspect.

Voordelen van een elektrische auto

De populariteit van EV’s blijft stijgen in 2022. Nog steeds wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen. Als particulier kun je bijvoorbeeld in aanmerking komen voor de aanschafsubsidie. De verwachting is dat deze subsidie goed is voor 21.194 volledig elektrische auto’s. Daarnaast profiteer je van de verschillende belastingvoordelen zoals op de aanschafbelasting (BPM) en motorrijtuigenbelasting (MRB). Daarnaast zijn er tegenwoordig ook een ruim aanbod EV’s die betaalbaar zijn (onder de 45.000 euro) en beschikken over een uitstekende actieradius en laadsnelheid. Denk bijvoorbeeld aan de Skoda ENYAQ iV, Hyundai IONIQ 5 en Kia EV6. Daarnaast zorgt de huidige wet- en regelgeving omtrent CO2 reductie ervoor dat bedrijven volop bezig zijn met het verduurzamen van het wagenpark.

Wat de groei van EV’s in Nederland mogelijk tegenhoudt is onder andere de verhoogde bijtelling. Per 1 januari 2022 geldt er namelijk een bijtelling van 16% (tot 35.000 euro) in plaats van 12% bijtelling (tot 40.000 euro). Bovendien is de MIA voor EV’s afgeschaft en brengt het wereldwijde chiptekort de levertijden in gevaar. Daarnaast zijn de laadkosten iets duurder geworden vanwege de stijgende energieprijzen. Met meer EV’s op de wegen, betekent het ook dat het automatisch drukker wordt bij het openbare laadnetwerk.

Markt voor elektrische bedrijfswagens groeit

Sinds de coronapandemie is de markt voor bedrijfswagens juist fors gegroeid in 2021 met 13%. Voor 2022 verwacht de ING een groei tot 9%. De forse groei is vooral te danken aan de e-commerce bedrijven. Deze markt blijft in de toekomst groeien gezien er steeds meer online wordt besteld. Gezien de actieradius en laadsnelheid van de nieuwste elektrische modellen steeds beter worden, zal de elektrische bedrijfswagen daarbij ook steeds interessanter worden voor bedrijven, . Daarnaast stimuleert de overheid het leasen of aanschaffen van een elektrische bedrijfswagen door middel van verschillende subsidies waaronder de SEBA en MIA/VAMIL.

9 redenen om de EV-Experience in Zandvoort te bezoeken

Mail of bel ons
We helpen graag

085 48 71 441 info@mobilityservice.nl