Beoordeeld met 9,3
085 4871441

Banden voor elektrische auto’s

Wat weet jij over banden voor elektrische auto’s? De autoband is hét onderdeel dat je elektrische auto verbindt met het wegdek. Niet voor niets is het dan ook een belangrijk onderdeel voor je eigen veiligheid. Het rond stuk rubber onder de auto, jouw contact met het asfalt, de band. Misschien wel een van de meest onderschatte onderdelen van de auto. 

Het aanbod in elektrische auto’s is het afgelopen jaar in Nederland fors gegroeid. Daarbij spelen bandenproducenten steeds meer in op deze behoefte naar duurzame mobiliteit. Er worden speciale banden voor elektrische auto’s geproduceerd. In dit artikel leggen wij uit wat voor invloed de banden hebben op een elektrische auto.

Markttrends in de bandenwereld voor elektrische auto

Band

Verschillende bandenproducenten ontwikkelen speciale banden voor elektrische auto’s. De Renault ZOE is hier een goed voorbeeld van. De elektrische auto staat op dit soort banden, de Michelin Energy EV. Deze banden hebben de volgende specifieke kenmerken:

  • Band met een harde, verstevigde zijwang voor het extra gewicht;

  • Speciaal profiel met lamellen voor een groter contactoppervlak en dus meer grip;

  • Zachter rubbermengsel van het loopvlak voor meer grip bij acceleratie;

  • Optimalisatie van afrolgeluid om bandengeluid te beperken.

Naast dat er steeds meer EV-zomerbanden op de markt komen, ontwikkelt de markt zich ook op het gebied van de seizoensbanden. Bijvoorbeeld het Nederlandse Vredestein heeft afgelopen winter de Vredestein Quatrac Pro EV allseason-band op de markt gebracht.

Wat zijn de voordelen van deze banden voor een elektrische auto?

Door te kiezen voor speciale banden onder elektrische auto’s komt niet alleen het rijcomfort ten goede qua geluid, maar ook de slijtage en uitstoot worden beperkt. Een conventionele band kan tot wel 30% sneller slijten ten opzichte van een speciale EV-band onder een elektrische auto. Juist vanwege de snelle acceleratie, en het direct beschikbare vermogen van de elektrische auto, heeft dit een positief effect op de levensduur van de band.

Daarnaast zijn de verschillende bandenproducenten bezig met de ontwikkeling van luchtvrije banden. Deze banden rijden altijd op de juiste spanning en hebben nooit het probleem dat je lek kunt rijden. Hiermee is de optimale bandenspanning en een optimale prestatie gegarandeerd!

Wat kun jij doen aan de actieradius van jouw elektrische auto?

Welke factoren van een band hebben invloed op de actieradius van een elektrische auto? Een optimale bandenspanning en speciale banden voor een elektrische auto kunnen ervoor zorgen dat de actieradius tot wel 10% toeneemt. Hierdoor heb je zelf als berijder een grote invloed op de actieradius van jouw elektrische auto.

Tip: controleer regelmatig je bandenspanning

Het advies van zowel bandenproducenten als merkdealers is om de bandenspanning geregeld, liefst iedere twee weken, te controleren. Houd er rekening mee dat je de bandenspanning controleert voordat je de weg opgaat. Dit heeft ermee te maken dat de auto door wrijving met het wegdek, de band opwarmt, dit zorgt voor een hogere bandenspanning doordat de lucht uitzet. Dit kan een toename van wel 0,3-0,6 bar tijdens rijden betekenen. Tijdens de controle is het van belang om altijd de geadviseerde bandenspanning aan te houden. Zoals op de bandenspanningssticker vermeld staat. Hier is deze warmte toename namelijk al in meegenomen!

Duidelijk is dat de band veel meer is dan slechts een rubberen onderdeel van de auto. Het is het contact tussen jou, de elektrische auto en wegdek. Een stukje rubber dat veel invloed heeft op de algehele veiligheid en grip van de auto op de weg. Door gebruik te maken van de juiste bandenspanning en speciale EV-banden kan de elektrische auto een stuk efficiënter rijden waarbij de actieradius tot wel 10% kan toenemen. Al met al een zeer belangrijk stukje rubber!

Profiteer nu nog van de subsidie voor elektrische bedrijfsauto's

Mail of bel ons
We helpen graag

085 48 71 441 info@mobilityservice.nl