Beoordeeld met 9,3
085 4871441

Tips voor de EV-vakantieganger

De elektrische leaseauto uit Nederland is inmiddels een veel geziene verschijning op de Europese wegen. Steeds meer mensen durven het aan om met een EV op vakantie te gaan. Hopelijk hebben de blogs met tips en praktijkervaring op onze website daaraan bijgedragen. Toch is het niet zo dat met een EV op vakantie gaan, helemaal zonder nadenken kan worden besloten. Er zal alsnog goed gepland moeten worden en ook niet alle laadpassen zijn goed bruikbaar in verschillende landen. Daarom hebben wij nog een aantal tips, gebaseerd op onze praktijkervaring, waar de beginnende EV-rijder, maar ook zeker de wat meer ervaren bestuurder van een elektrische auto wat aan heeft!

Apps, apps, apps!

Elektrisch rijden en apps op de smartphone zijn min of meer onafscheidelijk van elkaar. Voordat je op vakantie gaat is het handig om in ieder geval een aantal apps te installeren.

Chargemap

Chargemap is een app die door geheel Europa laat zien waar laadpalen beschikbaar zijn. Daarnaast kunnen er foto’s worden toegevoegd door gebruikers, van de laadpunten en de omgeving. Handig als je naar het buitenland gaat, want lang niet alle laadpunten zijn goed bereikbaar. Soms is het zelfs zo dat bepaalde laadpunten achter een slagboom staan of al enige tijd buiten gebruik zijn. Deze (bijna) real-time informatie kun je op deze app vinden.

Ook biedt Chargemap een handige routeplanner die op basis van je eigen input, de beste route naar de vakantiebestemming voor je berekend. Je kunt onder andere invullen welke auto je rijdt, hoe hard je wil rijden, wat de begin range is en dergelijke. Zo kies je de routeplanning uit die het beste bij je persoonlijke rijstijl past.

IONITY

De laadpunten van IONITY zijn onderweg één van de meest betrouwbare laadpunten in Europa. Bovendien heeft IONITY al een uitstekende dekking. Je kan op basis van het netwerk van IONITY in principe zonder te veel ‘kopzorgen’ naar je plek van bestemming navigeren. Via de app kun je het adres vinden en je kan zien hoeveel plekken er beschikbaar zijn. Het netwerk van IONITY breidt zich overigens snel uit.

De app van je auto

Nagenoeg alle EV’s van dit moment zijn voorzien van een handige app waarop je onder andere de laadstatus kan checken. Handig als je even wat aan het eten en drinken bent, gedurende een stop. Je plant zo de stop efficiënt en je voorkomt dat je onnodig lang wacht als de auto bijvoorbeeld per abuis stop met laden.

Een lange reis

Ga je een heel stuk rijden naar bijvoorbeeld Spanje of Zuid-Italië, dan is de kans groot dat je een overnachting plant ergens halverwege. Zorg dat je een verblijf kiest waar je gegarandeerd kan laden. Hierdoor ga je de volgende dag weer met een volle accu weg en rijd je direct een goed stuk door. Via Booking.com kun je aangeven alleen accommodaties te willen zien waar een laadpunt aanwezig is. Wel is het verstandig om op voorhand alvast even contact op te nemen met de accommodatie, om te vragen of het laadpunt daadwerkelijk aanwezig is én of er geen storing in het laadpunt aanwezig is. In een enkel geval is het zelfs mogelijk een laadpunt te reserveren. Kan dit niet? Zoek dan een accommodatie iets verder van de snelweg. Zo verklein je de kans dat een mede-Nederlander jouw plekje ’s nachts bezet houdt :-).

Zo voorkom je wachttijden bij snelladers

Polestar 2 laden

Ben je onderweg en merk je dat het best druk is bij de verschillen snelladers? Dan kun je een aantal dingen doen om te voorkomen dat je bij de volgende stop moet wachten tot er een plekje beschikbaar is.

  1. Kies ervoor om iets korter te rijden, waardoor je in een andere interval zit qua stops, dan de andere EV-bestuurders. De gemiddelde Nederland rijdt dezelfde route richting de zonnige bestemmingen. Kies je ervoor daar iets van af te wijken, of iets eerder te stoppen (zo nu en dan), dan voorkom je dat je op de meest populaire plekken stopt.

  2. Houd de drukte in de gaten. Via de app van IONITY kun je bijvoorbeeld checken hoeveel laadplekken er bezet zijn. Zijn alle plekken vol, maar moet je nog een halfuur rijden tot dat snellaadstation? Dan is de kans groot dat er weer plek is. Besluit alleen om door te rijden als je zeker weet dat je genoeg range hebt én als het daadwerkelijk druk is bij het laadpunt.

  3. Zie je een elektrische auto rijden op de snelweg en moet je bijna laden? Ga er dan voor rijden! De kans is immers aanwezig dat ook die auto naar dezelfde snellader moet. PS. Dit heb je niet bij ons gelezen. :-)

Neem de laadpad van Shell Recharge mee als back-up

Hoewel er voldoende goede alternatieven zijn in de markt en ook onze eigen laadpas een uitstekende dekking biedt in het buitenland, kan het toch voorkomen dat je pas het niet doet of dat je een pas kwijtraakt. Daarom adviseren wij altijd een extra laadpas mee te nemen. De pas van Shell Recharge kan uitstekend als back-up pas gebruikt worden. De pas heeft de beste dekking in Europa en doet het dus nagenoeg overal.

Maak het niet te stressvol

Op vakantie wil je zo min mogelijk hoeven nadenken over het laden met je elektrische auto. Zorg er dus voor dat je een plek in Europa kiest waar je voldoende laadplekken in de buurt hebt, zodat je op wandelafstand de auto kan opladen. Ook kun je een trip naar de supermarkt goed combineren met laden. In Italië bijvoorbeeld, heeft bijna elke Lidl een snellader beschikbaar. Je combineert op deze manier het nuttige met het noodzakelijke.

Profiteer nu nog van de subsidie voor elektrische bedrijfsauto's

Mail of bel ons
We helpen graag

085 48 71 441 info@mobilityservice.nl