Beoordeeld met 9,3
085 4871441

REVOLUTION Digital 2020: De ontwikkeling van elektrische mobiliteit

Europa’s grootste mobiliteitsconferentie REVOLUTION heeft op 31 maart 2020 volledig digitaal plaatsgevonden. Revolution is een door EV-box georganiseerd congres over de toekomst van de elektrische mobiliteit. Gerelateerd aan dit thema waren er verschillende sprekers- en trendwachters. In dit artikel duiken we in de ontwikkeling van de elektrische mobiliteit, toegelicht door Colin McKerracher – Head of Advanced Transport bij Bloomberg.

Van niche tot brede implementatie

Grafiek 1

De ontwikkeling van elektrische mobiliteit is een langdurig proces. Dit is duidelijk te zien in de onderstaande tijdlijn. In eerste instantie waren elektrische voertuigen voornamelijk voor zeer korte afstanden geschikt. Er was (vrijwel) geen laadnetwerk, gelimiteerde batterijcapaciteit en weinig keuze in modellen. De elektrische auto was een niche-product. Over de jaren heen is de bruikbaarheid- en betaalbaarheid van elektrische voertuigen met een sneltreinvaart verbeterd. Als je kijkt naar het huidige aanbod, dan zijn de Tesla Model 3, Hyundai Kona Electric en Kia e-Niro hier drie voorbeelden van. Ook de laadinfrastructuur heeft zich de afgelopen jaren behoorlijk ontwikkeld. Inmiddels is Nederland na Noorwegen koploper op het gebied van de laadinfrastructuur.

Waar er in 2010 een te verwaarlozen aantal elektrische voertuigen waren, is de verwachting dat aan het einde van 2020 er iets minder dan 10 miljoen elektrische voertuigen op de weg zullen staan wereldwijd.

Keuze uit (bijna) 500 verschillende EV's

Grafiek 2

De diversiteit aan EV’s is de afgelopen jaren aanzienlijk vergroot. Waar we tien jaar geleden de keuze hadden uit slechts een klein aantal elektrische voertuigen, is de verwachting dat dit aantal naar bijna 500 verschillende modellen wordt uitgebreid in 2020. In onderstaande grafiek van Bloomberg wordt dit gevisualiseerd. Hierbij worden ook plug-in hybrides en waterstof auto’s gerekend tot EV’s, gezien ook deze auto’s gebruik maken van een (gedeeltelijk) elektrische aandrijving. Om een paar voorbeelden te noemen van nieuwe elektrische auto’s in 2020 kunnen we denken aan bijvoorbeeld de Polestar 2, Ford Mustang Mach E, Volkswagen ID.3 en de Skoda CITIGO e iV. De ontwikkeling lijkt niet te stoppen, steeds meer automerken bieden een of meerdere auto’s met een elektrische aandrijflijn aan.

Batterijcel dichtheid groter, prijs per kWh lager

Grafiek 3

Vanwaar de grote uitbreiding van elektrische auto’s? Een van de factoren is een snel dalende prijs van de batterijpakketten in de auto’s. Gezien het batterijpakket een substantieel aandeel in de prijsstelling van EV’s heeft, zijn dankzij de prijsdaling betaalbare elektrische auto’s inmiddels een realiteit. Volgens de verwachtingen zal de batterijprijs de komende jaren verder blijven dalen, tot ongeveer 100 dollar per kWh. Vanaf dat punt zijn er aldus McKerracher verdere technologische ontwikkelingen nodig om de prijsdaling door te zetten. Natuurlijk is de prijsdaling niet de enige drijvende factor achter de groei van het aantal EV’s. Ook de vraag naar duurzame alternatieven op fossiel-aangedreven vervoer is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen, mede vanwege verscherpte milieuwetgeving.

Steeds sneller opladen – 350 kW vanaf 2021 de standaard?

Grafiek 4

De verlaagde batterijprijs heeft als neveneffect dat de range van elektrische auto’s gemiddeld genomen steeds groter wordt. Auto’s krijgen een accupakket met een grotere maximale kWh opslag. Een elektrische auto met een groter batterijpakket moet vanzelfsprekend langer opladen. Om dit probleem te tackelen worden er steeds betere snellaadsystemen in EV’s toegepast. In 2020 is een 80-120 kW DC laadsysteem de standaard, met een aantal uitschieters van Tesla en Porsche welke +- 300 kW DC snelladen aanbieden. Toch is deze ultra-snellaadtechnologie niet voor altijd voorbehouden aan het hogere autosegment. Vanaf 2021 zijn onder andere Kia en Hyundai van plan om een aantal EV’s met een 350kW snellaadsysteem aan te bieden. Hiermee kunnen ook deze elektrische auto’s gebruik maken van de maximale snelheid die het IONITY-netwerk te bieden heeft. De verwachting is dat ook andere fabrikanten welke bij het IONITY aangesloten zijn snel zullen volgen met een 350kW optie. Hierdoor wordt de theoretische laadtijd (10-80%) van een auto met een 64kw batterijpakket gereduceerd tot rond de 10 minuten; redelijk overeenkomend met de gemiddelde tankbeurt.

Toekomst elektrische auto

Is 2021 het jaar dat elektrisch rijden over lange afstanden net zo gemakkelijk wordt als een brandstofauto rijden? We blijven alle ontwikkelingen rondom dit onderwerp op de voet volgen, en houden je uiteraard op de hoogte!

De nieuwe Peugeot e-208: dit is nieuw

Mail of bel ons
We helpen graag

085 48 71 441 info@mobilityservice.nl