Beoordeeld met 9,3
085 4871441

Review Dacia Spring Electric

Afgelopen week hadden wij de volledig elektrische Dacia Spring Electric op bezoek. Wij waren heel benieuwd naar de goedkoopste EV in het A-segment. Juist de prijs in combinatie met de ruimte maakt deze EV zo interessant. Voor 17.890 euro – en voor de zakelijke rijders onder ons – of 264 euro per maand, heb je letterlijk veel meer auto dan bijvoorbeeld de Seat Mii Electric. Op papier is de auto dus ten opzichte van de concurrentie voordeliger en ruimer. Maar hoe rijdt de auto? Onze EV-experts hebben de auto uitgebreid getest en delen in dit artikel hun mening. 

Uiterlijk + interieur Dacia Spring Electric

Interieur Dacia Spring

De Dacia Spring Electric is meteen als Dacia te herkennen door onder andere de kenmerkende grille. Ook Dacia doet mee met de SUV-/crossover-trend. De auto staat namelijk behoorlijk hoog op zijn wielen. Op papier biedt de auto plek voor vier personen, maar je merkt wel dat de ruimte op de achterbank iets beperkt is naarmate je de voorstoelen verder naar achteren schuift. Toch is de elektrische Dacia een stuk ruimer dan de andere elektrische auto’s in hetzelfde segment. Ook is de elektrische Dacia voorzien van stoere dakdragers.

Het interieur is vooral praktisch ingericht, zoals we gewend zijn van Dacia. Qua styling is het een tikkeltje sober, maar het past wel bij de auto. Het is zeer doeltreffend en to-the-point ontwikkeld. Via het 7-inch touchscreen kun je je smartphone koppelen via Apple CarPlay of Android Auto, navigeren en het audiosysteem bedienen. Daarnaast is de auto voorzien van een achteruitrijcamera, opvallend voor een auto van deze prijs!

Qua stoelen is de auto voorzien van kunstlederen stoelen. Eerlijk is eerlijk, het zitcomfort is niet optimaal. De zitting is (te) kort en het biedt weinig steun, ook is de zitpositie vrij hoog. Voor korte ritten is dit geen probleem, echter zal het over lange afstanden als onprettig kunnen worden ervaren. Als je kijkt naar de buitenkant, verwacht je niet dat de auto van binnen zo ruim is. Een kofferbak van 300 liter, die met neergeklapte bank zelfs 600 liter meet, is fors voor een A-segment auto. Boodschappentassen passen er dan ook makkelijk in, iets wat niet iedere A-segment auto te bieden heeft!

Dacia Spring Electric prijs

Het automerk wil met de Dacia Spring Electric elektrisch rijden voor iedereen toegankelijk maken. Daarom heeft het automerk er bewust voor gekozen om een kleiner accupakket in de auto te plaatsen, zodat ze prijs van de auto laag konden houden. De EV van Dacia is namelijk verkrijgbaar vanaf 17.890 euro. De auto is leverbaar in drie uitvoeringen.

Voor jullie beeldvorming; de Seat Mii Electric heeft een vanafprijs van 23.400 euro en is qua formaat een stuk kleiner. Deze auto kan dus extra interessant zijn als je op zoek bent naar een elektrische auto is het A-segment die iets meer ruimte biedt.

De Dacia Spring Electric is zakelijk te leasen vanaf 264 euro per maand. Met zo’n gunstige vanafprijs kun je ook rekenen op een aantrekkelijke bijtelling. De nettobijtelling ligt dan ongeveer rond de 63 euro per maand (schijf 1).

Rijeigenschappen Dacia Spring Electric

Zodra je in de Dacia Spring Electric rijdt, merk je toch wel snel dat de auto vooral een prijsvechter is. De auto rijdt comfortabel, is niet stuiterig en veert over het algemeen zoals je van een auto van het Roemeens/Frans merk mag verwachten. Omdat de auto een crossover-achtige vormgeving heeft, hoef je in de bochten geen wonderen te verwachten. Als je iets te snel door de bocht gaat, moet je je best doen om te blijven zitten. Met 45 pk heeft de auto weinig vermogen. Toch merk je dat je in het stadsverkeer eigenlijk nergens te kort komt doordat het koppel van 125 Nm direct beschikbaar is. Je zit hierdoor weer vlot op de kruissnelheid van 50 km/h.

Stadsverkeer

Dit is dan ook exact de omgeving waar de Dacia Spring Electric echt in zijn element is, de stad. De besturing van de auto is erg licht waardoor je overal zo tussendoor manoeuvreert. Tel daarbij op dat de draaicirkel heel kort is (slechts 9,6 meter) en je merkt dat het echt een ideaal vervoermiddel voor in de stad is.  Qua verbruik is de Dacia hier ook op zijn plek. Door de lage rijsnelheid zal het verbruik in steden altijd relatief laag blijven, erg gunstig voor de actieradius. Maar dan kom je buiten de stad..

Snelweg en buitengebieden

Hier werd het beeld toch iets minder rooskleurig. Toen ik met de Dacia buiten de stad kwam veranderde het beeld van de Dacia Spring toch wel. Het lichtvoetige karakter wat ik in de stad als zeer positief heb ervaren, viel hier minder positief uit. Doordat de auto hoog is, is hij erg windgevoelig. Dit wordt nog eens versterkt doordat de auto op erg smalle, ECO banden staat, dit zorgt ervoor dat op hogere snelheid de auto veel minder koersvast is. Daarnaast voelt de Dacia erg traag aan bij inhalen, het valt meteen op dat het beperkte vermogen van 45 pk de Dacia nu toch parten gaat spelen. Al met al is de auto niet geschikt voor lange ritten op de snelweg.

Actieradius + opladen Dacia Spring Electric

De elektrische SUV van Dacia heeft een 26,8 kWh accupakket en een actieradius van 230 kilometer volgens de WLTP-testmethode. In de praktijk valt de actieradius altijd iets lager uit. Je moet bij deze auto dus rekening houden met een realistisch rijbereik van 170-205 kilometer.

De boordlader van de auto is afgestemd op het accupakket. De auto is voorzien van een 1-fase 25A boordlader waarmee de auto met 5,8 kW AC laden in ongeveer 5,5 uur weer volledig is opgeladen.

Je hebt bij deze EV de mogelijkheid om te snelladen, dit is echter niet standaard maar een optie. Als de optie wordt geselecteerd, kan je met de Dacia met maximaal 30 kW DC snelladen. Met dit snellaadvermogen moet je rekening houden met een laadtijd van 59 minuten om van 10-80% op te laden. Vergeleken met het huidige aanbod is dit niet extreem snel, maar het accupakket is natuurlijk ook niet erg groot. Daarnaast is de prijs er natuurlijk ook naar.

Conclusie

Zouden wij deze EV aanraden? Dat is een lastige vraag en ligt eerlijk gezegd helemaal aan hetgeen waar jij naar op zoek bent. Als je op zoek bent naar een goedkope EV met toch veel ruimte , dan kunnen wij ons heel goed voorstellen dat je kiest voor de Dacia Spring Electric. Je hebt namelijk relatief veel auto voor een voordelige prijs. Echter kun je de auto niet vergelijken met de EV’s uit het hogere segment. Heb je wat meer budget te besteden? Dan zouden wij absoluut aanraden om voor een EV te gaan die net iets meer te bieden heeft. Je merkt bij deze auto namelijk aan alles dat het gaat om een auto waarbij één ding centraal staat, en dat is elektrisch rijden toegankelijk maken voor zo min mogelijk geld.

Het tweede vraagstuk wat meespeelt en echt van belang is, is hoe je de auto gebruikt. Rijd je vooral op de snelweg, kijk dan verder, hier de Dacia niet voor geschikt. De auto rijdt onrustig, traag en onprettig op de snelweg. Rijd je echter vooral in de stad, dan kan de Dacia juist een goede optie zijn. Door het lichtvoetige karakter is het een heerlijk ‘scheurijzertje’ om je vlot door de stad te verplaatsen zonder veel stroom te gebruiken. Daarbij heeft het ruime interieur voldoende ruimte om allerhande zaken van A- naar B te brengen.

Dacia Spring Electric zakelijk leasen

Heb je interesse in het zakelijk leasen van de Dacia Electric Spring? De auto is te leasen vanaf 264 euro per maand. Via onze website kun je de auto geheel naar eigen wens samenstellen en bestellen. Naar verwachting is de auto leverbaar vanaf het vierde kwartaal van 2021.

9 redenen om de EV-Experience in Zandvoort te bezoeken

Mail of bel ons
We helpen graag

085 48 71 441 info@mobilityservice.nl