Beoordeeld met 9,3
085 4871441

Openbare laadpaal aanvragen

Beschik je niet over een eigen oprit of genoeg eigen terrein voor een laadpaal? In dat geval is het absoluut de moeite waard om eens te kijken of je een openbare laadpaal in jouw gemeente kunt aanvragen. Via de website van laadpalen.nl kun je een aanvraag voor een openbaar laadpunt in de openbare ruimte indienen. In dit artikel leggen we precies aan je uit hoe dit proces in zijn werk gaat. 

Laadpunt aanvragen

Een openbare laadpaal aanvragen voor een elektrische auto doe je in zes stappen. Hieronder zetten we de verschillende stappen uiteen:

 1. Dien een aanvraag in

 2. Jouw aanvraag wordt beoordeeld

 3. De locatie wordt bepaald

 4. Akkoord van de gemeente

 5. Plaatsen van de laadpaal

 6. Je kunt de laadpaal gebruiken met een elektrische auto of plug-in hybride

1. Dien een aanvraag in

Voordat je een laadpaal in de openbare ruimte kunt aanvragen is het van belang om te kijken welke gemeenten zijn aangesloten. Voordat je een laadpaal kunt aanvragen is het van belang om te kijken welke gemeenten zijn aangesloten. Via de homepagina van laadpaalnodig.nl kun je op basis van de postcode of naam van de gemeente jouw aanvraag indienen. Ikzelf woon in de gemeente Fryske Marren, dus ik pak deze gemeente even als voorbeeld. Om een laadpaal aan te vragen moet ik een formulier invullen en hebben zij enkele documenten van mij nodig. Ik rij in een zakelijke leaseauto, dus een kopie van het leasecontract is in dit geval relevant. Heb je een EV gekocht? Dan heb je natuurlijk een kopie van het koopcontract nodig. Daarnaast vragen ze ook om een parkeervergunning indien dit van toepassing is.

Voordat je een aanvraag in kunt dienen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Ik woon/werk (minimaal 18 uur per week) in de desbetreffende gemeente 

 • Ik ben (binnenkort) in het bezit van een elektrisch voertuig met een minimaal volledig elektrisch bereik van 45 kilometer en kan dit aantonen door middel van een koop- of leasecontract.

  • Merk en model

 • Ik heb niet eerder een laadpaal voor de openbare ruimte aangevraagd voor dit woonadres

 • Ik beschik niet over de mogelijkheid om mijn voertuig op priv├ęterrein te parkeren

 • Ik beschik over een parkeervergunning

 • Ik beschik over een parkeerontheffing

 • Ik ben een deelauto-exploitant met vaste plaats

Tot slot, als ik aan alle voorwaarden heb voldaan, moet ik mijn persoonsgegevens invullen.

2. Jouw aanvraag wordt beoordeeld

Indien je aan alle voorwaarden voldoet, wordt er een bevestiging verstuurd per e-mail. Vervolgens wordt de aanvraag door TotalEnergies beoordeeld.

Van aanvraag tot plaatsing moet je rekening houden met een doorlooptijd van vier maanden. Mocht je een aanvraag ingediend hebben, dan kun je bij TotalEnergies terecht voor vragen over de aanvraag. Via de website kun je overigens ook de actuele status van de aanvraag in de gaten houden.

3. De locatie wordt bepaald

In overleg met de wegbeheerder van de gemeente wordt de optimale locatie van de laadpaal bepaald. Zij houden hierbij rekening met een aantal criteria, denk hierbij aan parkeerdruk of reeds geplaatste of geplande laadpalen.

4. Akkoord van de gemeente

De gemeente moet officieel goedkeuring geven voor de aanvraag, omdat het gaat om een aanvraag voor een laadpaal in een openbare ruimte.

5. Plaatsen van de laadpaal

Zodra de aanvraag is goedgekeurd doet TotalEnergies en aanvraag bij de netbeheerder voor een netaansluiting. Zodra de afspraak is ingepland zorgt TotalEnergies ervoor dat de laadpaal geplaatst wordt.

6. Je kunt de laadpaal gebruiken

Zodra de laadpaal geplaatst is, test TotalEnergies uitvoerig of de laadpaal werkt. Na goedkeuring wordt de laadpaal vrijgegeven en kun je gebruikmaken van de laadpaal.

Verschillende aanbieders

Laadpaalnodig.nl is overigens niet de enige website die je kunt raadplegen om een laadpaal aan te vragen. Er zijn verschillende aanbieders waaronder openbaaropladen.nl. Dit heeft onder andere te maken met de verschillende energieleveranciers.

Profiteer nu nog van de subsidie voor elektrische bedrijfsauto's

Mail of bel ons
We helpen graag

085 48 71 441 info@mobilityservice.nl