Met de groeiende populariteit van elektrische auto's groeit ook de behoefte aan een goed ontwikkelde laadinfrastructuur. Het gemak van opladen is een cruciale factor voor bestuurders van elektrische auto’s. Gelukkig is Nederland momenteel een van de best ontwikkelde landen op het gebied van laadinfrastructuur. Dat merk je ook direct als je over de grens gaat. In dit artikel gaan we dieper in op hoe en waar je een elektrische auto kunt opladen, met een focus op thuis opladen, opladen via openbare laadpalen, en snelladen.
Het opladen van een elektrische auto thuis is vaak de meest handige methode voor elektrische rijders. Je auto laadt op terwijl je thuis bent, waardoor je niet echt hoeft te wachten totdat je auto weer is opgeladen. 's Nachts is de meest efficiënte manier van opladen, zodat je de volgende dag weer met een volle accu kunt vertrekken.
Om thuis op te laden, heb je een laadpunt of wallbox nodig die direct is aangesloten op je elektriciteitsnetwerk. Het verschil tussen beide is dat een laadpaal op een paal staat en een wallbox aan de muur is bevestigd. Er zijn echter wel bepaalde voorwaarden aan verbonden om überhaupt in aanmerking te komen voor een laadpunt thuis. Zo moet je bijvoorbeeld beschikken over een eigen parkeerplek aan huis. Uitzonderingen hierop bestaan, in sommige gemeenten is het toegestaan om een laadkabel via bijvoorbeeld een kabelgoot over de stoep te leggen. In dit geval heb je geen eigen parkeerplaats nodig, maar wel een openbare parkeerplaats die praktisch aan je huis grenst. In dat geval kan je een wallbox aan je buitenmuur laten monteren.
Installeer een laadpunt: Neem contact op met een erkende elektricien om een laadpunt bij je thuis te installeren. Je kunt dit uiteraard ook zelf doen, maar daarvoor moet je wel de enige kennis hebben. Naast de keuze voor het type laadpunt moet je ook kiezen voor een 1-fase aansluiting of een 3-fase aansluiting. Wij raden meestal een 3-fase aansluiting aan (ook al kan de elektrische auto niet 3-fase opladen), zo ben je in ieder geval voorbereid op de toekomst. Let op dat de hoofdaansluiting in je meterkast hier invloed op heeft. Veel oudere huizen hebben een 1-fase aansluiting en de meeste nieuwbouw heeft een 3-fase aansluiting. Je kan een netbeheerder verzoeken om je aansluiting te verzwaren. In de tussentijd kan je een laadpaal op 1-fase laten aanleggen, door deze 3-fase ready te laten installeren. Na de verzwaring kan je laadpaal met een kleine ingreep omgezet worden naar 3-fase.
Ga je een elektrische auto zakelijk leasen, dan kun je in de meeste gevallen de installatie van een laadpaal/wallbox thuis ook uitbesteden aan de leasemaatschappij. Zij regelen het traject dan voor jou en zorgen ervoor dat een gerenommeerde partij contact met je opneemt om vervolgens een laadpaal thuis bij jou te laten installeren.
Zodra je laadpunt of wallbox is geïnstalleerd kun je de laadkabel aansluiten. Moderne elektrische auto's worden altijd geleverd met een laadkabel die geschikt is voor thuisladen.
Laadsnelheid: Thuisladen met een 3-fase laadpaal gaat in de meeste gevallen net zo snel als openbaar laden bij een ‘normale’ laadpaal. De meeste elektrische auto’s zijn namelijk tegenwoordig voorzien van een 3-fase 11 kW AC boordlader. Dit is tevens het vermogen dat de meeste 3-fase laadpalen leveren. Wanneer je een langere reis ga je mogelijk gebruik maken van snelladers. Snelladers zijn aanzienlijk sneller dan normale laders, maar ook prijziger in het gebruik. Je kan bij een snellader, afhankelijk van je elektrische auto, binnen 15 tot 45 minuten de auto opladen. We gaan dan uit van een lading tot 80%, want boven de 80% gaat de snelheid van laden flink omlaag. Het is dan ook te adviseren om op 80% weer te gaan rijden. De laatste 20% kan namelijk net zo lang duren als de eerste 80%! Als je op bestemming bent kan je de auto vervolgens weer aan een normale laadpaal zetten om hem rustig ‘s nachts weer vol te laden.
Beschik je niet over een eigen oprit? Dan kun je gebruikmaken van de openbare laadpalen in Nederland. Er zijn veel websites en apps die je kunnen helpen met het vinden van deze openbare laadpalen, waaronder Chargemap, Shell Recharge en Smoov. Ook geven zij aan wat de laadkosten zijn en met welke laadsnelheid deze kunnen opladen. Bij snelladers kan de laadsnelheid per lader en locatie flink verschillen. Check dit daarom van te voren goed in de app of stel een filter in, zodat je altijd optimaal kan laden. De laadsnelheid kan ook beperkt worden door de boordlader in je auto, het is daarom goed om van te voren uit te zoeken wat je maximale laadsnelheid is. Als je maximum op bijvoorbeeld 100 kW DC ligt, heeft het geen zin om alleen naar 300 kW laadpalen te gaan, een 100 kW laadpaal geeft in dat geval al de maximale laadsnelheid.
Bij de meeste laadpunten is het alleen mogelijk om met een laadpas of via een app / QR code te betalen. Je kan het gemakkelijkst met een laadpas laden, daarom raden wij aan om altijd meerdere laadpassen bij je te hebben. Zo kan je ook op het moment dat er een storing is bij een laadpas leverancier nog steeds eenvoudig laden zonder het gebruik van apps. Wij hebben goede ervaringen met de laadpassen van MultiTankCard en Shell Recharge.
Snelladers zijn ontworpen om het opladen aanzienlijk te versnellen en zijn handig voor lange afstanden. Ze zijn meestal te vinden langs snelwegen en bij tankstations. De meest herkenbare snellaadstations zijn die van Fastned. Maar inmiddels heb je ook voldoende snelladers van IONITY en Shell Recharge. Ook de Tesla Superchargers zijn in de meeste Europese landen inmiddels opgesteld voor alle merken. Deze Superchargers werken wel nét iets anders dan een reguliere snellader, je kan hier namelijk niet met een laadpas betalen. Om bij de Tesla Supercharger te laden moet je de app van Tesla downloaden, een betaalmiddel koppelen en de instructies volgen in de app om de Supercharger te activeren. Let hierbij op het nummer dat op de Supercharger staat, deze dien je in de app te selecteren.
Snelladers gebruiken hogere vermogens om het laadproces te versnellen, waardoor je in enkele minuten tot 80% van de accu kunt opladen, afhankelijk van de capaciteit van je auto. De automerken spelen hier ook goed op in. Zo kunnen elektrische auto’s steeds sneller snelladen, waardoor een elektrische auto nog aantrekkelijk wordt. Zo kan de Hyundai IONIQ 5 uitzonderlijk snel opladen, waardoor de auto binnen 18 minuten (!) weer voor 80% opgeladen. Houd er wel rekening mee dat de laadsnelheid van een elektrische auto per model kan verschillen.
Handige apps die je kunt gebruiken als je wilt gaan snelladen en waar wij persoonlijk goede ervaringen mee hebben zijn:
Fastned
Tesla-app (je kunt nu ook als niet Tesla-rijder snelladen bij de Tesla Superchargers)
IONITY
Shell Recharge
Het opladen van elektrische auto's wordt steeds eenvoudiger en toegankelijker dankzij de groeiende laadinfrastructuur. Of je nu thuis, onderweg of op vakantie bent, met het toenemende aantal laadpunten en de snelle ontwikkeling van de technologie wordt elektrisch rijden steeds aantrekkelijker voor een breder publiek. Ben je overtuigd en wil je graag een elektrische auto zakelijk leasen? Bekijk ons aanbod en stel jouw nieuwe elektrische auto geheel naar eigen wens samen. Liever snel rijden? Wij hebben ook altijd een aantal auto’s op voorraad die je kunt bekijken op onze voorraadpagina.
IJssel 5-7
2491 BW Den Haag
Burgemeester J.G. Legroweg 64A
9761 TD Eelde