Beoordeeld met 9,3
085 4871441

Family roadtrip naar Italië met de elektrische Porsche Taycan

Onze collega Hilda is met haar familie en elektrische auto - Porsche Taycan - op vakantie naar het buitenland geweest. Ben je benieuwd hoe de reis verliep? Lees hieronder gauw verder!

"Na in het verleden meerdere buitenlandse vakanties te hebben gedaan met een elektrische auto (de Tesla Model S en Tesla model 3), werd het tijd voor een nieuwe challenge. Deze uitdaging vonden we in een familievakantie met de 100% elektrische Porsche Taycan! Vooraf twijfelde ik wat nu precies de uitdaging was: met ons gezin van 5 (waaronder kleine baby met al haar MEGAGROTE accessoires) plus onze spullen voor twee weken hiken in de Dolomieten en glamperen aan het Gardameer passend in de Taycan zien te krijgen, of het daadwerkelijk elektrisch reizen met de Taycan. 

Een paar dagen voor vertrek daarom alvast even wezen “passen” en kijken of we onverhoopt nog iemand thuis bij oma moesten achterlaten. Gelukkig was dat niet nodig ;) Ja, er past een Bugaboo buggy in de front trunk, en dan past er ook nog een babygym en van alles bij. Ja, er past een campingbedje achterin en ja, dan passen onze spullen er ook nog bij. Dat ging makkelijker dan gepland! 

Aangezien we de Porsche Taycan pas twee maanden in ons bezit hadden, en onze dochter pas drie maanden oud was ten tijde van vertrek, waren we nog niet echt ver weggeweest. We hadden pas 1x een snellader getest, en die werkte niet, maar het is altijd dubieus of het nu ligt aan de laadpaal, de laadpas of de auto. Nadat de verkoper van Porsche na een software-update bij de garage ons verzekerde dat alles goed was, en we geen tijd meer hadden om dat uit te testen, geloofden we hem maar op zijn blauwe ogen en stapten we - na de verplichte coronatesten en twee uur wachten in de snelteststraat - de volgende ochtend vroeg (of zal ik zeggen, de nacht) met het hele gezin in de auto…...Yolo! 

Actieradius Porsche Taycan

Met een volle accu geeft de Porsche Taycan een actieradius aan van circa 400 kilometer. Deze actieradius berekent de auto op basis van de omstandigheden en historie, zoals de rijstijl. Dat zou betekenen dat we met 3 stops ons hotel in de Dolomieten kunnen halen. Echter reizen we met 3 kinderen, dus een 4-stopper is qua plaspauzes vermoedelijk comfortabeler. 

Met een Tesla ben je gewend dat je gewoon de eindbestemming intoetst in de navigatie en dat de Tesla zelf wel de Superchargers onderweg berekent. En, dat in geval van veranderende omstandigheden onderweg de noodzakelijke laadstops worden herberekend. Dat is bij de Porsche niet helemaal superhandig, vanwege gebrek aan filtermogelijkheden in de navigatie. In de praktijk betekent dit dat je in geval van een lange trip vooraf alvast kijkt op de app van ABRP (A Better Routeplanner) om je route te berekenen en alvast even je mogelijkheden te verkennen. 

In vier laadstops van Groningen naar de Dolomieten

En daar gingen we dan! 03.34 vertrokken we uit Groningen. De eerste laadstop maakten we om 5.53 bij IONITY Lichtendorf, 250 kilometer verderop, waar we met 32% resterende accu aankwamen. De kleine dochter was wel toe aan een fles, dus een klein half uurtje later konden we weer verder. 

Rond 08.12 gingen we naar de volgende stop, IONITY Bad Camberg, 208 kilometer verderop. Ook daar kwamen we weer aan met 34% resterende accu. Je ziet het, we kenden de auto nog niet zo goed, dus we waren (veel te) voorzichtig. Om 08.40 zaten we alweer op 89%, dus time to leave. Iedereen had geplast, de broodjes waren gekocht, dus na het ontbijt weer op weg! 

Pitstop nummer 3 was pas rond lunchtijd, om 11.52, bij IONITY Gruibingen, 274 kilometer verderop. Zoals je ziet in de tijd nam de reis hier naartoe best wel veel tijd in beslag, want er was een ongeluk gebeurd voor ons, dus het was stau-stau-stau en nog eens stau. 

En helaas werd de verkeerssituatie niet beter op weg naar pitstop nummer 4, om 15.56 uur op de Fernpas, bij IONITY Nassereith. Hadden wij even een pech, de Fernpas werd pal voor onze neus volledig afgesloten als gevolg van een ongeluk, waardoor we samen met vele andere automobilisten het dorpje Reutte een uur lang van heel dichtbij hebben kunnen bekijken :( Bij IONITY Nassereith kwamen we aan met 24% range en vertrokken we weer met 54% range. Binnen 10 minuten weer verder dus, snel op weg naar Italië!

Aankomst in de Dolomieten

En daar waren we dan, pas om 17.54 uur, bij ons hotel in de Italiaanse Dolomieten, waar we enkele dagen zouden verblijven alvorens te vertrekken naar het Gardameer. De vertraging kwam niet door onze laadstops, maar door de verkeersdrukte. Bij ons hotel konden we de auto weer volladen, wel grappig want we waren de eerste gasten (in het volledig door Italiaanse gasten bezette hotel) die hier gebruik van maakten, het personeel wist zelf niet precies hoe het werkte. 

Kijk ik naar de statistieken van de heenreis, dan zie ik de volgende cijfers:

  • We hebben 1100 kilometer gereden;

  • De totale laadkosten bedroegen 61,78 euro (voor 4x laden);

  • We hebben in totaal 86 minuten geladen. Dit was ‘s ochtends vroeg eerst 25 minuten, toen 28 minuten, daarna weer 25 minuten en tot slot 8 minuten;

  • Dit is dan ook tevens onze totale stoptijd geweest, want er gaat immers geen tijd meer verloren aan afrekenen of toiletteren, want zodra je arriveert ga je meteen laden, en je plugt pas uit als je klaar bent met plassen/koffie afrekenen. 

Op de terugreis waren onze statistieken vergelijkbaar, echter gelukkig wel met een stuk minder file! 

Laden in Italië

Het laden ter plaatse vraagt her en der wel om enkele voorbereiding. Veel laadpalen in Italië zijn van EnelX. Deze laadpalen kunnen worden geactiveerd met de Juicepass-app. Persoonlijk ben ik zelf ook nog fan van de app Chargemap, omdat je daarbij ook foto’s en gebruikerservaringen kunt vinden per laadpaal. Dit biedt geen 100% garantie, maar ik durf wel te zeggen een 99% garantie. 

Er blijven echter altijd exotische Italiaanse laadpalen die je onmogelijk kunt ontgrendelen, zelfs na doorzetten met het downloaden van een Italiaanse app en het aanmaken van een account op een niet-mobile-friendly website, waarbij je er na 20 minuten achterkomt dat je een Italiaans fiscaal nummer nodig hebt. Erg logisch om een Italiaans-staatsburger-only laadpunt te maken ;) Maar nog steeds: dat is de uitzondering. 

Met een klein beetje voorbereiding (= app Chargemap / Juicepass downloaden en even inzoomen op jouw gewenste bestemming) kun je in Italië op 99% van de punten laden met behulp van de app van Juicepass/EnelXway (je kunt kiezen voor pay per use basic, iets hogere laadkosten, maar dan zit je nergens aan vast). Kortom, wij hebben heerlijk vakantie gevierd, en we hebben ons totaal niet druk gemaakt of laten hinderen door elektrisch laden op vakantie. Genoeg vakantiefoto’s verder met pizza, pasta of pomodori, maar zonder Porsche. 

In eerdere jaren, waarin de laadinfrastructuur nog zeer matig was, hebben we nog wel eens een poging gewaagd om de elektrische auto bij onze accommodatie op te laden, maar dit wordt momenteel (terecht) niet erg gewaardeerd door de campingeigenaar. Dit is ook niet nodig gezien de hoeveelheid bruikbare laadpunten rondom het Gardameer. 

Laadpaalfiles? Die hebben we niet gezien

Omdat IONITY voor ons de meest voordelige optie is qua snelladen (0,33 cent per kWh, geen starttarief), hebben wij vooral gekeken naar laadpunten onderweg van IONITY. Via de app van IONITY (en in ons geval via de auto zelf) zie je real-time wat de huidige beschikbaarheid is. 

Tegenwoordig zie je sowieso bij vrijwel iedere raststätte in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland een snellader, van verschillende aanbieders. Dankzij de app van ABRP zie je de aanbieder en de CCS-laadsnelheid. Koop je de premium versie van deze app (4,99 euro per maand of 49,99 euro per jaar), dan zie je in deze app ook de actuele beschikbaarheid van de snelladers, en nog meer (zoals actuele verkeersinformatie, weerinformatie, koppeling naar Apple Carplay of Android auto en mogelijkheid tot notificaties). Uiteindelijk vonden wij na een proefperiode van een maand deze functionaliteit niet voldoende om de rest van het jaar premium lid te zijn. 

Dan nog een misverstand: laadpaalfiles. Wij hebben ze (gelukkig) niet gezien, al vijf EV-reizen lang niet, al kan ik mij voorstellen dat het op een zwarte zaterdag drukker aan de laadpaal is dan op een reguliere dag. Echter, met steeds meer elektrische auto’s die zo snel laden zoals de Porsche (denk aan de Kia EV6 of de Hyundai IONIQ5), sta je ook niet lang aan de laadpaal. Tevens is de laadinfrastructuur erg uitgebreid. Wij hebben wel een ‘benzinepompfile’ gezien terwijl wij een paar minuten stonden te laden. Ik zou me dus niet druk maken over laadpaalfiles. 

Wel serieus vervelend: laadpunten die in storing zijn, of waar onverwacht werkzaamheden zijn. Ik zou dus altijd wel zorgen dat er een alternatief bereikbaar is, just in case plan A niet werkt. 

What's next?

Nu we zo ervaren zijn in het elektrisch rijden door Europa, leek het mijn partner een goed idee om - samen met een vriend, zonder kinderen - twee weken geleden ook de Mille Miglia 2022 (inderdaad, niet duurzaam, maar je bent autogek of niet) te gaan bezoeken met de Porsche Taycan. En dat in slechts 4 dagen tijd op en neer! 

De heenreis was helaas gepaard met wat files, en rijd je vanuit Groningen over Oostenrijk waarbij je het liefste gebruik maakt van IONITY, dan ontkom je eigenlijk niet aan een 4-pitstop-strategie. Moet je dan ook nog plassen, en kun je het écht niet meer ophouden tot op de eindbestemming, dan kun je net zo goed nog een beetje bijladen en wordt het een 5-stopper:

In slechts 3 stops reed hij terug vanuit het Gardameer naar Groningen (1.240 kilometer), wel zo leuk om even de statistieken hiervan te delen: 

Totale stoptijd: 81 minuten. Totale laadkosten: ongeveer 70 euro (afhankelijk van wisselkoers EUR-CHF). 

EV-experts on holiday

En wat staat er verder op de planning deze zomer bij onze collega’s? Collega Elwin testte al uit hoe het was om met de Polestar + caravan op vakantie te gaan, en collega Johan is net terug van een rondreis door Italië met de Kia e-Niro. Collega Alexander ging eerder dit jaar op wintersport met zijn Tesla model 3 en collega Sebastiaan gaat deze zomer naar Tsjechië met de Cupra Born. Onze Spaanse collega Alex reed al vanuit Barcelona naar Amsterdam om Fully Charged te bezoeken, en ook ging hij met zijn familie van Barcelona naar Parijs. 

Genoeg te bloggen of vloggen dus door onze EV-experts! En wij? Ik heb altijd al eens naar Baskenland gewild, die Pintxos roepen me nu al, dus wij gaan ons wagen aan een roadtripje richting Bilbao (1500km). Ik maak me nu al zorgen hoe ik al onze spullen weer in de auto krijg ;) Fijne vakantie!"

De nieuwe Peugeot e-208: dit is nieuw

Mail of bel ons
We helpen graag

085 48 71 441 info@mobilityservice.nl