Beoordeeld met 9,3
085 4871441

Elektrische bedrijfswagen subsidies 2021 bekend

Het wordt in 2021 voor ondernemers wel erg interessant om een elektrische bedrijfswagen aan te schaffen of te leasen. Voor deze elektrische bedrijfswagens kan in 2021 namelijk niet alleen de MIA worden aangevraagd, ook kunnen bedrijven vanaf 15 maart 2021 gebruik maken van de SEBA.  In onderstaand artikel zetten we beide regelingen uiteen en vertellen we je alles over de gestelde voorwaarden.

Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA)

De subsidieregeling emissieloze bedrijfsauto’s, ook wel SEBA genoemd., is een subsidieregeling voor de aanschaf of lease van nieuwe, volledig emissieloze bedrijfsauto. Deze regeling gaat in op 15 maart 2021, en geldt voor lichte bedrijfsauto’s (N1) en zware bedrijfsauto’s (N2). In dit artikel zullen wij ons alleen richten op de lichte bedrijfsauto’s. De subsidie bedraagt 10% van de netto cataloguswaarde met een maximum van 5.000 euro.

De spelregels in het kort :

 •  

 • De subsidieregeling geldt alleen voor ondernemers, niet voor particulieren.

 • De subsidie wordt aangevraagd door de eigenaar van de auto. Ga je een bedrijfsauto operational leasen? Dan zal de leasemaatschappij de subsidie aanvragen en als korting in de leaseprijs verwerken. Koop je een bedrijfsauto, of sluit je een financial lease contract, dan vraag je zelf de subsidie aan.

 • De koopovereenkomst moet aangegaan zijn na 1 januari 2021. De koop mag echter niet definitief zijn gesloten voordat de aanvraag van de subsidie plaatsvindt. Het is dus belangrijk dat de bedrijfsauto niet voor de subsidieaanvraag op naam komt te staan of wordt geleverd.

 • De bedrijfsauto moet nieuw zijn en voor het eerst tenaamgesteld worden op je bedrijf (of de leasemaatschappij). Dit betekent concreet dat volgens de vermelding in het kentekenregister RDW de volgende gegevens gelijk moeten zijn:

  • Datum eerste toelating

  • Datum tenaamstelling op naam van de aanvrager van de subsidie

  • Datum waarop de bedrijfsauto voor het eerst op kenteken is geregistreerd

 • De auto moet 3 jaar op naam blijven staan, maar kan worden vervangen door een andere (nieuwe) elektrische bedrijfswagen. Dit dient wel doorgegeven te worden aan de RVO.

 • De netto cataloguswaarde dient minimaal 20.000 euro exclusief btw te zijn.

 • De actieradius van de elektrische bedrijfswagen moet minimaal 100 kilometer WLTP zijn.

Milieu Investeringsaftrek Elektrische Bedrijfswagens (MIA)

De tweede regeling waar zakelijk aangeschafte elektrische bedrijfswagens voor in aanmerking komen is de Milieu-investeringsaftrek, ofwel MIA. De MIA is een fiscale regeling bestemd voor elektrische- en waterstofvoertuigen. De MIA breng je in mindering op de fiscale winst. Voor elektrische bedrijfsauto’s is er een veel ruimere regeling van toepassing dan voor elektrische personenauto’s. De MIA voor bedrijfsauto’s bedraagt 36% van de aanschafwaarde exclusief btw (met een maximum van 75.000 euro). Het uiteindelijke belastingvoordeel is afhankelijk van het belastingpercentage dat van toepassing is.

De spelregels:

 • Deze fiscale regeling geldt ook alleen voor ondernemers.

 • De eigenaar van de bedrijfsauto’s vraagt de MIA aan. Bij operational lease zal de leasemaatschappij de MIA aanvragen en in de leaseprijs verwerken. Bij financial lease vraagt de economisch eigenaar de MIA aan.

 • De investering moet binnen drie maanden nadat de verplichting tot aankoop is aangegaan gemeld worden. Een verplichting komt tot stand door het ondertekenen van een koopcontract of offerte.

 • De bedrijfsauto mag niet eerder zijn gebruikt. Echter, voor de MIA is een voertuig ook nieuw als deze niet langer dan 6 maanden geleden voor het eerst in gebruik is genomen of niet meer dan 6000 kilometer heeft gereden. Dit wijkt af van de SEBA subsidie, waarbij de auto niet eerder op kenteken mag hebben gestaan.

 • De auto moet 5 jaar op naam blijven, anders moet er desinvesteringsbijtelling worden toegepast.

Elektrische bedrijfswagen leasen?

Een elektrische bedrijfswagen zakelijk leasen is dankzij de SEBA en MIA nog aantrekkelijker geworden. Door de subsidies is de Total Cost of Ownership (TCO) van een elektrische bedrijfswagen redelijk vergelijkbaar met een diesel bedrijfswagen. Een elektrische bedrijfswagen heeft geen lokale uitstoot en is daarmee geschikt voor gebruik in milieuzones. Het betreft een duurzame manier van transport welke dankzij de subsidieregelingen voor steeds meer ondernemers een realistische optie wordt.

Ben jij ook enthousiast geworden over het leasen van een elektrische bedrijfswagen? Op onze website kun je direct een elektrische bedrijfswagen samenstellen en een offerte aanvragen. Advies nodig? Neem contact op met een van onze EV-experts, we helpen je graag verder met je vragen!

Profiteer nu nog van de subsidie voor elektrische bedrijfsauto's

Mail of bel ons
We helpen graag

085 48 71 441 info@mobilityservice.nl