Beoordeeld met 9,3
085 4871441

Elektrische auto met trekhaak: kan dat?

Met enige regelmaat druppelt bij ons de vraag binnen, of het ook mogelijk is om een elektrische auto te bestellen mét trekhaak. Immers, het is wel zo handig als de fietsendrager of zelfs de vouwwagen, caravan of paardentrailer ook achter de elektrische auto kan worden gekoppeld. Helaas kunnen de meeste elektrische auto’s niet voorzien worden van een trekhaak. Toch zijn er een aantal uitzonderingen. Dit geldt voor de Polestar 2, Ford Mustang Mach-E, Tesla Model 3, Hyundai Kona Electric, Kia e-Niro, Tesla Model X, Audi e-tron, Jaguar I-Pace, c en de Kia e-Niro kunnen allemaal uitgerust worden met een trekhaak.

Polestar 2 met trekhaak

De verwachte levering van de Polestar 2 is momenteel mei 2020. De Polestar is niet standaard uitgerust met een trekhaak, maar dat kun je wel als extra optie aanvinken in het bestellingsproces.

Ford Mustang Mach-e met trekhaak

De Ford Mustang Mach-E is leverbaar vanaf eind 2020. Inmiddels zijn de leaseprijzen, uitvoeringen en overige specificaties bekend van de eerste, elektrische auto van Ford. De elektrische Ford Mustang Mach-E is tevens verkrijgbaar met een trekhaak. De Ford Mustang Mach-E is overigens alleen geschikt voor een fietsendrager.

Volkswagen ID.3 met trekhaak

Heb je interesse in de Volkswagen ID.3? Optioneel is het mogelijk om de Volkswagen ID.3 te bestellen met trekhaak. De maximale kogeldruk is 75 kg. Hiermee kun je een of twee fietsen vervoeren. Het is dus niet mogelijk om een aanhanger of een caravan mee te nemen.

Tesla Model 3 met trekhaak

De Tesla Model 3 kan uitgerust worden met een trekhaak. Het gaat om de Tesla Model 3 Standard Range Plus en Tesla Model 3 Long Range. De trekhaak voor de Tesla Model 3 is geschikt voor ski- en fietsendragers en heeft een maximaal trekgewicht van 910 kg voor aanhangwagens. De prijs van de trekhaak voor de Tesla Model 3 is 1.150 euro. Optioneel is het mogelijk om de reeds bestelde Tesla Model 3 uit te rusten met een trekhaak. Het is niet mogelijk om achteraf een Tesla Model 3 uit te rusten met een trekhaak.

Kia e-Niro en Kia e-Soul met trekhaak

Wij krijgen ook regelmatig de vraag of het mogelijk is om de Hyundai Kona Electric te voorzien van een trekhaak. Om bijvoorbeeld fietsen mee te vervoeren. Het is mogelijk om een fietsendrager voor de Hyundai Kona Electric te bestellen. De fietsendrager voor de volledig elektrische auto bestaat uit drie onderdelen. Een fietsdrager met montagebeugel, een kabelset en tot slot een fietsendrager. De fietsendrager voor de Hyundai Kona Electric bestaat uit een trekhaak met afneembare kogel.

De prijs voor een fietsendrager voor de Hyundai Kona Electric komt neer op 1.349 euro (inclusief montagetijd).

Nissan Leaf met trekhaak

De elektrische Nissan Leaf kan ook voorzien worden van een trekhaak. Net zoals de meeste elektrische auto’s, is de trekhaak alleen bestemd voor dragen van fietsen.

Tesla Model X met trekhaak

De Tesla model X is standaard voorzien van een trekhaak, die geschikt is voor het trekken van maximaal 2.268 kg. Dit is overigens wel afhankelijk van de velgmaat. Bij een Tesla Model X met 22 inch velgen is het maximale toegestane trekgewicht 1.580 kg.

Audi e-tron met trekhaak

De Audi e-tron moet de concurrentie aangaan met de Tesla Model X. Audi heeft daarom officieel bevestigd dat het mogelijk is om de Audi e-tron mét trekhaak te bestellen. De Audi e-tron kan maximaal 1.800 kg trekken.

Jaguar i-Pace met trekhaak

De Jaguar I-Pace kan net zoals zijn concurrenten, ook worden voorzien van een trekhaak. Echter kun je met de Jaguar I-Pace maximaal 750 kg geremd met de auto trekken.

Elektrische auto's zonder trekhaak

Momenteel zijn er helaas nog voldoende elektrische auto’s waarbij een trekhaak niet tot de mogelijkheden behoort. Dit geldt onder andere voor:

Elektrische bedrijfswagen met trekhaak

Is het mogelijk om een trekhaak onder een elektrische bedrijfswagen te bevestigen? De Renault Kangoo Z.E. mag wel uitgerust worden met een trekhaak. Houdt echter wel rekening met een maximaal trekgewicht van slechts 374 kg (voor de L1) en 322 kg (voor de L2).

Het is tevens mogelijk om de volledig elektrische bestelwagen, de Nissan e-NV200 (5-persoons), te bestellen met een trekhaak.

Elektrische auto's en bedrijfswagens met trekhaak

Wat betreft vermogen zouden elektrische auto’s en bedrijfswagens prima een trekhaak kunnen hebben. Er zijn echter diverse redenen waarom het nu nog niet zo verstandig is om een trekhaak te bevestigen achter een elektrische auto of bedrijfswagen. Hieronder sommen wij twee redenen voor je op:

1. Actieradius wordt beperkt

Wanneer je een trekhaak zou bevestigen achter jouw elektrische auto, en je koppelt hier de caravan achter, dan kun je je voorstellen dat je flink wordt beperkt in actieradius. Dit komt door het gewicht wat de auto moet trekken. De reële actieradius van de meeste elektrische auto’s die nu op de markt verkrijgbaar zijn ligt zo tussen de 200 en 400 kilometer op een volle accu. Je kunt je voorstellen dat het verre van optimaal is om bijvoorbeeld naar Zuid-Frankrijk te rijden wanneer jouw actieradius als gevolg van het extra trekgewicht wordt gehalveerd.

2. Gewicht

Elektrische auto’s hebben dankzij hun zware accupakket al een behoorlijk hoog gewicht. Tel daar nog een vouwwagen, caravan of paardentrailer bij op, en het gewicht is nog hoger. Je kunt je voorstellen dat zo’n zware elektrische auto met volle belading dan ook niet meteen stilstaat als je remt. De Tesla model X is wel specifiek ontwikkeld om massa te kunnen trekken, maar vanwege je lange remweg is het niet verstandig om de andere elektrische auto’s te voorzien van een trekhaak.

Wel dragen, niet trekken

In de meeste gevallen heeft de autofabrikant beslist dat je geen objecten mag trekken met jouw elektrische auto. Toch heeft het Nederlandse bedrijf ‘Brink trekhaken’ hierop ingespeeld. Zij leveren speciaal voor elektrische auto’s een oplossing waarmee je geen objecten kunt trekken, maar waarmee je wel kunt dragen. Zij noemen dit een ‘fietsendrager trekhaak’. Een ideale oplossing voor fietsliefhebbers. Echter vervalt de fabrieksgarantie van de auto na montage. Aangezien leasemaatschappijen verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van de elektrische leaseauto, zullen zij de fabrikant volgen en dus niet akkoord gaan met plaatsing van een dergelijke fietsendrager.

Heb jij nog tips welke elektrische auto’s wel of niet uitgerust kunnen worden met een trekhaak? Laat het ons gerust weten!

De nieuwe Peugeot e-208: dit is nieuw

Mail of bel ons
We helpen graag

085 48 71 441 info@mobilityservice.nl