Beoordeeld met 9,3
085 4871441

Drukke ochtendspits? Deze auto brengt je zuinig van A naar B

Wat rijdt prettiger en zuiniger in een file; een benzineauto of een EV? Ontdek hoe je zuiniger kunt rijden, of je nu in een brandstofauto of een volledig elektrische auto rijdt. Van slim onderhoud tot rijgedrag en technologische optimalisaties, deze suggesties zullen niet alleen je brandstof- of energieverbruik verminderen, maar ook de efficiëntie van je (elektrische) auto verbeteren. Leer hoe je eenvoudige gewoonten kunt integreren die niet alleen goed zijn voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. 

In de file: EV of benzineauto?

Petrol vs. Electric car

Wanneer je in een file komt te staan, is dit altijd een ergernis. De reis duurt langer en als je tank bijna leeg is, kan het ook voor de nodige extra stress zorgen. Bij een benzineauto maakt het niet uit of je stilstaat of rijdt; de auto verbruikt altijd brandstof. Natuurlijk is dit wel minder als je niet snel rijdt, maar je zult altijd benzine verbruiken. Bij een elektrische auto ligt dit anders: als je stilstaat verbruikt de auto in principe bijna geen elektriciteit. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk dat je de airco niet op standje orkaan hebt staan. Airco’s verbruiken namelijk wel elektriciteit per minuut en niet per kilometer. 

Regeneratief remmen

Het verbruik van de airco, kun je gelukkig wel een beetje compenseren. Veel elektrische auto’s zijn namelijk uitgerust met regeneratief remmen. Dat houdt in dat wanneer je remt er energie teruggeladen wordt op de accu. Dit heeft een gunstig effect op de actieradius, waardoor je het gebruik van de airco kunt compenseren óf juist verder kunt rijden. 

Actieradius groter bij lage snelheden

Als je weleens in een elektrische auto hebt gereden, dan heb je ongetwijfeld gemerkt dat je actieradius flink terugloopt als je harder rijdt. Snelwegkilometers slurpen energie en daarom is filerijden zo slecht nog niet voor de elektrische auto. Je kunt op een efficiënte manier gebruikmaken van de energie in je accu en verbruikt over 10 kilometer gezien minder energie als je langzaam rijdt dan wanneer je diezelfde 10 kilometer op de maximumsnelheid rijdt. 

Automaat of schakelen?

Naast al deze praktische zaken, is er nog een aspect die de ervaring van een file kan maken en breken: comfort. Wanneer je een benzineauto rijdt waarbij je moet schakelen, zul je de hele tijd heen en weer moeten schakelen tussen de eerste en de tweede versnelling. Hierbij zul je de koppeling veelvuldig gebruiken en dit belooft een gespierde linkerkuit. Een elektrische auto is altijd een automaat en heeft geen versnellingen. Hierdoor glijd je over de weg, zonder dat je hoeft te schakelen. 

Tip: zet i-pedal aan! Dit zorgt ervoor dat je zowel kunt rijden als remmen met één pedaal! Dat maakt file rijden helemaal comfortabel. 

Elektrische auto's zijn standaard rijk uitgerust

Over comfortabel gesproken.. Wist je dat een elektrische auto over het algemeen standaard al zeer rijk is uitgerust? Zo kun je bijvoorbeeld bij de meeste EV's gebruikmaken van Apple CarPlay/Android Auto. Daarnaast zul je vaker tegenkomen dat opties als stuur- en stoelverwarming al standaard bij de prijs zijn begrepen. Dus in de winterperiode kun je tijdens files heerlijk genieten van stuur- en stoelverwarming. Fijn he?!

Optimale bandenspanning

Houd de bandenspanning op het juiste niveau. Net als bij brandstofauto's heeft de juiste bandenspanning invloed op het energieverbruik. Controleer regelmatig de bandenspanning en pas deze aan indien nodig.

Gebruik cruise control op de snelweg

Als je op de snelweg rijdt, gebruik dan cruise control indien mogelijk. Een constante snelheid bespaart namelijk brandstof of energie.

Houd rekening met overbodig gewicht

Wil je zuiniger rijden? Hoe meer spullen er in je auto liggen hoe hoger het brandstofverbruik. Je kunt hier dus efficienter mee omgaan door alleen de spullen in je auto mee te nemen die je ook daadwerkelijk nodig hebt.

Regelmatig onderhoud

Zorg ervoor dat je auto regelmatig wordt onderhouden volgens het voorgeschreven schema in je onderhoudsboekje. Een goed onderhouden auto presteert efficiënter en verbruikt minder brandstof/elektriciteit. Ook hierbij geldt dat een elektrische auto over het algemeen minder onderhoud nodig heeft.

Motor uitzetten bij langere stops

Deze is met name voor de zakelijke rijders die een brandstofauto rijden. Als je langer dan een paar minuten stilstaat, bijvoorbeeld bij een spoorwegovergang of een langere wachttijd, schakel dan de motor uit. Het starten van een moderne auto verbruikt minder brandstof dan wanneer de motor stationair draait.

Zakelijk elektrisch leasen?

Sta jij vaak in de file en hebben we je overtuigd om elektrisch te gaan rijden? Vraag dan nu vrijblijvend een offerte aan. Wil je graag zo snel mogelijk wisselen van auto? Kijk dan vooral op onze voorraadpagina en bekijk welke auto's direct leverbaar zijn bij dé EV-expert van Nederland. Liever toch een brandstofauto? Ook die kunnen wij uit voorraad leveren!

9 redenen om de EV-Experience in Zandvoort te bezoeken

Mail of bel ons
We helpen graag

085 48 71 441 info@mobilityservice.nl