Beoordeeld met 9,3
085 4871441

Wat te doen als je met pech langs de weg staat met een elektrische auto

Kia EV6

In de afgelopen jaren hebben elektrische auto's een enorme groei doorgemaakt en zijn ze steeds populairder geworden. Ze zijn milieuvriendelijker en effici├źnter dan traditionele benzine- en dieselvoertuigen. Toch kunnen elektrische auto's, net als hun tegenhangers met verbrandingsmotoren, te maken krijgen met pech. Wat moet je doen als je met pech langs de weg komt te staan met een elektrische auto? Hier zijn enkele belangrijke stappen om te volgen.

1. Veiligheid gaat voor alles

Tesla Model 3

Heb je pech langs de weg? Het maakt niet uit welk type auto je rijdt; veiligheid moet altijd je eerste prioriteit zijn. Als je met pech langs de weg staat, probeer dan zo snel mogelijk een veilige plaats te vinden om te stoppen. Parkeer de elektrische auto indien mogelijk op de vluchtstrook of een andere veilige locatie, en zorg ervoor dat je de gevarendriehoek plaatst om andere weggebruikers te waarschuwen voor je stilstaande auto.

2. Schakel de waarschuwingsknipperlichten in

Zodra je veilig geparkeerd staat, schakel je de waarschuwingsknipperlichten van je elektrische auto in. Dit verhoogt je zichtbaarheid en helpt andere bestuurders om je auto te herkennen als een stilstaand voertuig. Ook is het belangrijk dat je zelf op een veilige plek gaat staan. Dat betekent dus uit de auto, achter de vangrail en met een veiligheidshesje aan.

3. Controleer de status van de batterij

Met een elektrische auto kan het zo zijn dat je met pech langs de weg komt te staan als je rijbereik niet toereikend is. Het is daarom belangrijk om te weten hoeveel batterijlading je nog hebt. Controleer het batterijniveau op het dashboard van je elektrische auto of via de bijbehorende smartphone-app als die beschikbaar is. Dit helpt je om te beoordelen of je genoeg batterijlading hebt om naar de dichtstbijzijnde laadpaal te rijden of dat je mogelijk een sleepdienst moet bellen.

4. Bel de pechhulpdienst

Als je batterij bijna leeg is of als je een ander probleem hebt dat je niet zelf kunt oplossen, bel dan de pechhulpdienst. Zij zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar. Zorg ervoor dat je aangeeft dat je met een elektrische auto bent gestrand, zodat ze de juiste middelen kunnen sturen om je te helpen. Goede voorbereiding is het halve werk, dus zorg ervoor dat je de belangrijkste telefoonnummers bij je hebt.

5. Probeer indien mogelijk te herstarten

Sommige problemen met elektrische auto's kunnen eenvoudig opgelost worden door de elektrische auto te herstarten. Dit kan betekenen dat je de auto volledig uitschakelt en vervolgens weer inschakelt, vergelijkbaar met het opnieuw opstarten van een computer. Raadpleeg de handleiding van je auto voor specifieke instructies.

6. Zoek een laadstation

Als je elektrische auto simpelweg zonder stroom is komen te zitten, is het vinden van een laadstation de oplossing. Gebruik een navigatie-app (zoals die van Shell Recharge, Smoov of Fastned). Veel laadstations zijn gemakkelijk te vinden en bieden snelladers waarmee je je auto snel weer op weg kunt helpen. De meeste sleepdiensten zullen de auto ook naar de dichtstbijzijnde laadstation brengen.

7. Wees voorbereid

Het is altijd een goed idee om voorbereid te zijn op noodsituaties. Zorg ervoor dat je een setje basisgereedschap, een veiligheidsvest en een draagbare oplader bij je hebt. Deze items kunnen van pas komen als je met pech komt te staan. Het hebben van een lidmaatschap bij een pechhulpdienst speciaal voor elektrische auto's kan ook gemoedsrust bieden.

Kortom, het kan iedereen overkomen: met pech langs de weg staan met een elektrische auto. Door deze stappen te volgen, kun je snel en veilig weer op weg komen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijkheden en beperkingen van je elektrische auto en te weten hoe je in geval van pech moet handelen. Met de groeiende infrastructuur voor elektrisch laden wordt het echter steeds eenvoudiger om problemen onderweg op te lossen en te genieten van de voordelen van elektrisch rijden.

Mini Electric

Elektrische auto opladen in het buitenland

Meer lezen? We raden deze blogs aan:

Mobility licenseplate

Mail of bel ons
We helpen graag

085 48 71 441 info@mobilityservice.nl