Beoordeeld met 9,3
085 4871441

Wegenbelasting elektrische auto 2026

Porsche Taycan en Tesla Model 3

Elektrisch rijden heeft de afgelopen jaren een ware revolutie doorgemaakt. De fluisterstille motoren, de schone uitstoot en de lage operationele kosten maken elektrische auto's steeds aantrekkelijker. Een van de voordelen van elektrisch rijden is het ontbreken van wegenbelasting (MRB) voor de elektrische auto's. In 2026 moeten elektrische autobezitters echter wel de volledige wegenbelasting betalen. Wat gaat er veranderen en wat betekent dit voor jouw elektrische droomauto? Lees gauw verder!

Wegenbelasting tot en met 2024

Tesla Model 3

Indien je een auto of ander voertuig op je naam hebt staan ben je in Nederland wettelijk verplicht om belasting hierover te betalen. De hoogte van de wegenbelasting is afhankelijk van brandstof, emissie en het gewicht van de auto. Er zijn verschillende voordelen om een elektrische auto te gaan rijden. Denk bijvoorbeeld aan het rijcomfort, de standaard rijke uitrusting en de fiscale voordelen.

Tot en met 2024 kunnen elektrische rijders in Nederland nog genieten van het zoete voordeel van wegenbelastingvrij rijden. Dankzij de voortdurende inspanningen van de overheid om elektrisch rijden te stimuleren, was dit een van de vele fiscale voordelen die elektrische voertuigen aantrekkelijker maakte. Een lagere belastingdruk maakt de overstap naar een elektrische auto extra verleidelijk. Daarom is dit wellicht hét moment om de overstap te maken, want de regels gaan veranderen en het is belangrijk om op de hoogte te zijn van wat er komen gaat.

De opkomst van de wegenbelasting in 2025

In 2025 verandert het landschap voor elektrische auto's en hun eigenaren rondom de wegenbelasting. De wegenbelasting, die tot dan toe niet van toepassing was, wordt geïntroduceerd met 25% van het volledige tarief. Dit betekent dat je, als trotse eigenaar van een elektrische auto, een kwart van het bedrag zult betalen dat traditionele brandstofvoertuigen van hetzelfde gewicht moeten betalen.

Wat kost de wegenbelasting voor elektrische auto's in 2025 en 2026?

En dan komen we aan in 2026, het jaar waarin de volledige wegenbelasting voor elektrische auto's zijn intrede doet.

In de tussentijd is het belangrijk om te overwegen wat deze veranderingen voor jou betekenen. Elektrische auto's blijven aantrekkelijk vanwege hun milieuvriendelijkheid, lage brandstof- en onderhoudskosten, en de voordelen op het gebied van rijcomfort en uitrusting. Het is heel goed mogelijk dat de extra kosten voor wegenbelasting gecompenseerd worden door de besparingen elders. Het is dus een goed moment om je opties te overwegen en te beslissen wat het beste past bij jouw situatie.

Kortom, ondanks de intrede van de wegenbelasting voor elektrische auto's in 2026, is elektrisch rijden nog steeds een aantrekkelijke en duurzame keuze. Het is tijd om vooruit te kijken, naar een toekomst waarin elektrische auto's de norm zijn.

Mobility licenseplate

Mail of bel ons
We helpen graag

085 48 71 441 info@mobilityservice.nl