Beoordeeld met 9,3
085 4871441

Dit zijn de nieuwste modellen van Kia

Kia EV5

Kia timmert hard aan de weg als het gaat om de ontwikkeling van elektrische auto's. Tijdens de EV Day in Korea heeft het automerk maar liefst drie nieuwe modellen onthuld: de Kia EV3, EV4 en Kia EV5. De Kia EV3 is een compacte SUV, de EV4 een elektrische sedan en ook de EV5 is een compacte SUV. Kia heeft in ieder geval een duidelijk doel voor ogen: EV-revolutie’ te leiden én te versnellen. Maar hoe zien de nieuwste modellen eruit? En misschien nog wel belangrijker, wat is de potentie?

Kia's ambitie: adoptie van EV's versnellen

Kia EV3, Kia EV4 en Kia EV5

Om de adoptie van elektrische auto's te versnellen wil Kia in de komende jaren kleinere modellen in het B- en C-segment uitbrengen met een prijskaartje variërend tussen de 35.000 en 50.000 dollar. In 2025 wil het automerk in totaal 8 elektrische auto's in haar aanbod hebben. Daarnaast wil het automerk haar diensten uitbreiden met het gebruik van AI en de smartphone-app verder optimaliseren.

Kia Concept EV3: zoals de Kia EV9, maar dan kleiner

De Kia Concept EV3 kun je qua looks eigenlijk het beste vergelijken met de Kia EV9, maar dan kleiner. Qua formaat is hij dan weer het beste te vergelijken met de Niro. Samen met de aflopende daklijn geeft de naar voren geplaatste voorruit de elektrische auto een bijzonder silhouet. De vierkante wielkasten zorgen tevens voor een opvallende look.

Kia heeft voor het interieur gekozen voor een minimalistisch ontworpen dashboard in combinatie met subtiele sfeerverlichting met een hoogstaand design. Het automerk heeft voor deze auto gekozen voor een ergonomische stoelontwerp, milieuvriendelijke materialen en minitafels die in de lengte, positie en hoek kunnen roteren. Bovendien kan de achterbank worden opgeklapt, waardoor je zonder enige moeite elektrische steps, koffers of andere bagage kan opbergen.

Over de motoren van de nieuwe EV3 is nog niets bekend, maar wel weten we dat het nieuwe model op het E-CMP platform zal komen te staan. Dit wijst op een flinke actieradius en korte laadtijden. Top dus!

De Kia Concept EV4: een elektrische sedan

Met zijn hoekige lijnen is de elektrische sedan van Kia een opvallende verschijning. De koplampen zijn bij de Kia Concept EV4 geplaatst aan de buitenranden van de motorkap. Hierdoor lijkt de voorzijde van de auto nog breder. Het nieuwe familiegezicht zit duidelijk in het ontwerp en je ziet bij deze auto in ieder geval heel duidelijk dat het een broertje is van de Kia EV6 en EV9.

Ook bij de Concept EV4 is het interieur strak en minimalistisch, met stijlvolle designelementen. Bediening van bijvoorbeeld de klimaatregeling vind je op een eiland met aanraakgevoelige knoppen onder de centrale displays. Ook het instrumentenpaneel met twee schermen moet volgens Kia afgeslankt zijn, zodat de bestuurder zo min mogelijk is afgeleid. De auto heeft verschillende functionaliteiten waaronder de 'Mind Modes'-functie die ervoor zorgt dat je de omgevingsverlichting en geanimeerde ventilatiepatronen kan aanpassen. Daarnaast krijg je in de 'Perform'-modus alleen de belangrijkste informatie te zien en kun je met de 'Serenity'-modus rust en een ontspannen sfeer creëren door digitale graphics.

Over de techniek van de Concept EV4 laat Kia nog geen informatie los. Wel weten we dat hij op het E-GMP-platform zal komen te staan.

De Kia EV5 SUV

De Kia EV5 is gebaseerd op het welbekende platform van Kia: E-GMP. Kia heeft alleen van de Kia EV5 meer details (rondom het accupakket en laadsnelheid) onthuld. Allereerst wordt deze auto verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, waaronder in een later stadium ook als GT. Weliswaar geldt de volgende informatie alleen voor de Chinese markt, maar waarschijnlijk zal dit vergelijkbaar zijn met de Europese markt. De basisversie is verkrijgbaar met een 64 kWh accupakket (160 kW) of een 88 kWh accupakket (160 kW). Kies je voor de AWD-versie, dan heb je een vermogen van 230 kW tot je beschikking.

Het energiezuinige warmtepompsysteem zoals we dat kennen van de Kia EV6 zal ook aanwezig zijn in de Kia EV5. De warmtepomp zorgt voor de juiste temperatuur van de batterij bij verschillende weersomstandigheden en zorgt daarnaast voor de klimaatregeling voor de inzittenden. Rijden in de Kia EV5 wordt extra comfortabel gemaakt dankzij het regeneratief remsysteem en i-Pedal, waardoor je slechts een pedaal nodig hebt om gas te geven en af te remmen.

Het interieur is tevens van alle gemakken voorzien met een panoramisch breedbeeldscherm, dat een 12,3-inch cluster en een 12,3-inch infotainmentsysteem combineert met een 5-inch klimaatregelingsdisplay. Omdat comfort centraal staat bij deze auto kan de bestuurder via het centrale AVNT-scherm de auto starten, stoppen, verwarmen, ventileren en de airco bedienen.

De stoelen zijn in verschillende posities te verstellen om rug- en wervelkolomklachten te voorkomen. De stoelen zijn zelfs voorzien van een massagefunctie met vier standen die je kunt koelen en verwarmen. Overigens kun je ook prima kamperen met deze auto dankzij de tweede zitrij die je volledig kunt neerklappen. Voor je drankjes en snacks heeft de EV5 een koelkastje met een bereik tussen de 5 en 55 graden. Maar dat is nog niet alles, want je kunt de hoedenplank omtoveren tot een tafel.

Uiteraard is de auto uitgerust met allerlei rij-en veiligheidsystemen. De auto is overigens ook leverbaar met Vehicle-to-load (V2L) de functie die we al kennen van de Kia EV6. Deze functie zorgt ervoor dat je stroom kan terugleveren aan andere apparaten.

Mobility licenseplate

Mail of bel ons
We helpen graag

085 48 71 441 info@mobilityservice.nl